Aluevaltuustopuheeni oppilashuollosta
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut
THL:n kouluterveyskyselyn mukaan viikoittaista koulukiusaamista oli kokenut liki joka kymmenes perusopetuksen oppilas. On tärkeää, että kouluilla on toimiva opiskeluhuolto, joka tukee nuoria ja ennaltaehkäisee pahoinvointia. Lasten ja nuorten hyvinvointia kuormittavat esimerkiksi sairastelu, ahdistuneisuus, kiusaaminen tai sosiaalisten tilanteiden pelko. THL:n mukaan nuorten ahdistuneisuus lisääntyi koronaepidemian aikana, mikä havaittiin vuoden 2021 kouluterveyskyselyssä. Valitettavasti tilanne ei nuorten ahdistuneisuuden osalta ole muuttunut paremmaksi tuoreimman kyselyn valossa.
Opiskeluhuoltopalveluihin tulee kohdentaa erityistä huomiota ja lisäresurssia. Kouluterveydenhoitajan on oltava aina tavoitettavissa, sillä nuorelle voi tulla hätä milloin vain. Kouluterveydenhoitajien ajan tulisi riittää myös yhteisölliseen kouluterveydenhuoltoon. Yhteisiä, kaikkia oppilaita koskettavia teemoja, ovat muun muassa koulu-uupumuksen ehkäisy, oppilaiden kaveritaitojen tukeminen sekä kiusaamisen ennaltaehkäisy.
Koulupsykologien ja koulukuraattorien vajaus on alueellamme vakava ongelma. Vaikka kuraattoreiden määrä on vuoden 2023 loppuun mennessä noussut lain minimimitoitukseen, psykologien osalta lain vaatimaan henkilöstömäärään ei ole päästy. Jokaisen lapsen ja nuoren hätä on kohdattava ja häntä on autettava nopeasti. Joissakin kouluissa on jouduttu turvautumaan keskitettyyn psykologipalveluun, jossa palvelut tilataan kouluille tarpeiden ilmetessä. Keskitetystä mallista on päästävä nopeasti eroon. Lasten ja nuorten hyvinvointiin panostaminen ehkäisee vakavia vaurioita ja tukee tervettä kehitystä.