Puheeni aluevaltuustossa syömishäiriöiden tunnistamisesta ja hoidosta
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut
Kiitän vastastauksesta kysymykseen koskien syömishäiriöiden hoitoa ja varhaista tunnistamista. Vastauksen mukaan:
”Koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa on käytössä prosessi, jolla varmistetaan oikeanlainen ja oikea-aikainen tuki, joka huomioi kokonaistilanteen ja on tarvittaessa moniammatillista. Prosessissa huomioidaan myös hoidon porrastus perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä sekä yhteistyö muiden toimijoiden kanssa mukaan lukien opiskeluhuolto, lasten ja nuorten kuntoutus- ja mielenterveyspalvelut sekä avosairaanhoito. Palveluiden yhdenmukaistamisen myötä prosessi levitetään koko hyvinvointialueelle, mikä varmistaa tasalaatuiset palvelut koko alueella asuinpaikasta riippumatta. Samanaikaisesti ohjetta muokataan huomioimaan juuri päivitetty syömishäiriöiden Käypä hoito -suositus.”
Vastauksen mukaan syömishäiriöiden Käypä hoito -suositus antaa kattavan, tutkimuksiin perustuvan tietopaketin syömishäiriöihin suhtautumisesta, tuesta ja tilanteen arvioinnista. Terveysasemien vastaanotoilla tavoitteena ja tehtävänä on ensimmäisessä vaiheessa syömishäiriön tunnistaminen, varhainen puuttuminen ja puheeksi ottaminen. Työntekijöillä on käytettävissä Terveysportti-portaalissa ajantasainen suomalainen ohjeistus syömishäiriöiden diagnostiikasta ja hoidosta mukaan lukien syömishäiriöiden Käypä hoito -suositus. Tilanteissa, joissa avosairaanhoidon toimenpiteet eivät ole riittäviä, lääkärit konsultoivat potilaan iän mukaan lasten-, nuoriso- tai aikuispsykiatria ja voivat tehdä lähetteen erikoissairaanhoitoon.
On tärkeää, että ongelmat tunnistetaan ja niihin puututaan jo varhain. Syömishäiriöstä kärsivä voi peitellä ongelmaa jopa läheisiltään ja kärsiä hiljaa. Syömishäiriösairauksia sairastaville ihmisille ja heidän läheisilleen toimivat hoitoketjut ja varhainen tuki ovat pelastusrengas. Syömishäiriötä tulee hoitaa monella tasolla yhtä aikaa. Sairaus aiheuttaa psykologista, fyysistä ja sosiaalista haittaa. Varhainen tunnistaminen on olennaista, sillä vakavat ja pitkään jatkuneet syömishäiriöt vaativat intensiivisempää hoitoa. Syömishäiriöiden tunnistaminen edellyttää riittävää ammattitaitoa ja saumatonta yhteistyötä eri ammattiryhmien välillä sekä selkeää työnjakoa ja hoitoonohjauskäytäntöjä peruspalveluiden tarjoajien ja psykiatrisen erikoissairaanhoidon välillä.
On valoisa tieto, että syömishäiriötä voidaan hoitaa, ja valtaosa sairastuneista toipuu ajan mittaan.