Annetaan lasten kiipeillä puissa
Lehdissä julkaistut kirjoitukset • TEK-lehti • 26.10.2012
Nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä voisi olla avuksi, että jokainen nuori ihminen löytäisi sen oman juttunsa. Vaikka koulu ei innostaisi, pitäisi nuorella olla edes yksi tärkeäksi kokemansa kiinnostuksen kohde. Tällöin hänen tulevaisuutensa olisi valoisampi. Esimerkiksi kun koulussa häiriköinyt, turhautunut ja lintsannut nuori löysi innostuksen lähteen tietokoneella näpertelystä, niin tänä päivänä hän on menestynyt tietotekniikkayrittäjä.
Onko maailmamme, koulumme ja kasvatuksemme sellainen, joka tukee yritteliäisyyttä ja luovuutta? Luovuutta ei ole pelkästään ongelmien ratkaisu, vaan aktiivinen ongelmien havaitseminen. Näin on mahdollista soveltaa täysin uusia ratkaisuja etunojassa, ennen muita.
Nykynuorilla voi olla esteitä omien mielenkiinnon kohteiden löytämisessä, sillä sekä koulu, että kotikasvatus kontrolloivat liikaa. Koulussa annetaan liian valmiita malleja, oppikirjat eivät tarjoa haastetta. Kun koulun tuntijakoa uudistetaan, on lisättävä luovuutta ja toisten huomioimista edistäviä tiimitöitä sekä omaa tiedonhakua vaativia tehtäviä opetusohjelmaan.
Jos koulusta ei löydä kiinnostuksen kohdetta, edes yksi hyvä harrastus voi turvata syrjäytymiseltä. Jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus harrastaa ja kunnan on tarjottava siihen edullisia vaihtoehtoja.
Lapsille ostetaan leluja, jopa isoja lelusarjoja, joissa kaikki on valmiina. Lelut leikkivät lasten puolesta. Jos tavaraa ja roinaa on joka lähtöön, voi olla vaikea tehdä mitään mielekästä niillä. Lapsi vain odottaa uutta lelua hetkeksi ihmeteltäväksi.
Rakkaita lapsia valvotaan pienestä pitäen. Puissa kiipeilyssä nähdään vaaroja ja lapsi on joka hetki tavoitettava kännykällä. Mutta jos muistelee 80-lukua, niin kyllä sitä pörrättiin pitkin kylää ja lähimetsiä, ilman kännykkää, eikä kukaan tiennyt missä oltiin. Lapsia oli taloyhtiössä riittävästi yhteisiin pihaleikkeihin, kirkonrottaan ja purkkikseen.
50-luvun sukupolven lapsilta vaadittiin leikkien ohessa myös suurempaa työpanosta perheissä. Varsinkin maaseudulla kasvaneet muistelevat porkkanamaan harvennusta ja heinätöitä ankarana raadantana. Monella menestyneellä yritysjohtajalla on tällainen lapsuustausta. Tänä päivänäkin kotitöiden edellyttäminen lapselta on välittämistä.
Lapsikulttuurin muutos on niin ilmeinen ja on vaikuttamassa uusavuttomuuteen ja hukassa oleviin nuoriin. Hellitetään hieman, nuoremme ja lapsemme ansaitsevat luottamusta ja vapautta. Heidän on itse löydettävä omat mielenkiinnon kohteensa.