Puhe aluevaltuustossa arviointikertomuksesta
Puheet • 11.06.2024
Arvoisa puheenjohtaja,
Kiitos omasta puolestani tarkastuslautakunnan jäsenille ja viranhaltijoille hyvästä yhteistyöstä ja keskusteluista, joiden pohjalta havaintomme ja arviointikertomus syntyi.
Hyvä valtuutetut, meillä on vielä tehtävää, jotta asukkaat saavat vaivatta palveluja. Vuoden 2023 lopussa hoitoon pääsy ei ole toteutunut THL:n tilastojen perusteella lakisääteisellä tasolla perusterveydenhuollon, kiireettömän avosairaanhoidon eikä suun terveydenhuollon osalta. Tarkastuslautakunta esittää myös huolen siitä, kuinka hyvinvointialueen takaisinsoittojärjestelmä toimii. Järjestelmä oli vuoden 2023 aikana ylikuormittunut, eikä asiakkaisiin oltu riittävän nopeasti yhteydessä.
Yksi tarpeellinen asia on digitaalisten palvelujen lisääminen silloin kun se on tarkoituksenmukaista ja asiakkaalle helppoa. Vuoden 2023 tavoite digipalvelujen tiekartan laatimiseksi onkin toteutunut. Siinä on painopisteinä digitaalinen asiointi, kotiin vietävät teknologiat, perusjärjestelmien kehittäminen sekä arjen sujuvuus. Tavoitteena tulee olla suurempien terveyshyötyjen saavuttaminen.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen vuoden 2023 tavoite matalan kynnyksen palvelujen vahvistamisesta kaikissa ikäryhmissä ei ole toteutunut strategiassa määritellyllä tavalla. Juuri ennaltaehkäisevään työhön meidän tulee panostaa, jotta raskaammalta hoidon tarpeelta vältytään. On panostettava senioreiden päivätoimintaan, etsivään vanhustyöhön ja nuorisotyöhön, kuntoutukseen ja mielen hyvinvoinnin edistämiseen sekä perhesosiaalityöhön. Terapiat -etulinjaan malli tulee laajentaa kaikkien tavoitettavaksi.
Lisäämällä palveluiden saavutettavuutta ja näkyvyyttä voidaan saada asiakkaat hakeutumaan palveluiden pariin etupainotteisesti. Tarkastuslautakunta esittääkin huolen, hoidetaanko erikoissairaanhoidossa edelleen potilaita, joita voitaisiin hoitaa perusterveydenhuollossa? Hoidetaanko potilaita oikeassa paikassa oikea-aikaisesti?
Kiinnitän lopuksi vakavan huomion opiskeluterveydenhuollon riittämättömälle tasolle. Alueellamme koulukuraattoreiden määrä on vuoden 2023 loppuun mennessä noussut lain minimimitoitukseen, mutta koulupsykologien osalta lain vaatimaan henkilöstömäärään ei ole päästy.
Hyvinvointialueen tilinpäätöksessä 2023 on raportoitu sote-henkilöstön saatavuuden parantuneen yleisellä tasolla vuoden 2023 aikana, mutta tarkastuslautakunta toteaa, että henkilöstöpula kohdistuu erityisesti kriittisiin palveluihin ja tehtäviin. Hyvinvointialueella on löydettävä keinot työhyvinvoinnin parantamiseksi sekä työntekijöiden veto- ja pitovoiman lisäämiseksi. Nykytilanteessa on haastavaa, mikäli työt kasautuvat liian pienen henkilöstön harteille. Suuren työtaakan alla voi helposti tulla työuupumusta.