Puhe valtuustokysymyksestäni koskien kaupungin eläinlääkäripalveluja
Puheet • 28.04.2025
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut
Espoossa asuu monia lemmikkiystäviä, jotka lisäävät myös ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. Ne ovat ystäviä yksinäisille ja rakastettuja perheenjäseniä. Koiran tai muun lemmikin ulkoilutus lisää omistajansa liikuntaa, millä on kansanterveydellistä merkitystä. Korkeat eläinlääkärikustannukset vaikeuttavat lemmikkien ylläpitoa varsinkin vähävaraisilla. Eläinsuojeluyhdistykset Sey ja Hesy kertovat, että yhä useammat ihmiset luovuttavat lemmikkejään tai pyytävät apua eläinlääkärikuluihin taloudellisten vaikeuksien vuoksi.
Yksi syy ilmiölle voi olla rahan puutteen lisäksi rajusti kohonneet eläinlääkärimaksut. Eläinlääkäripalveluiden hinnat ovat kohonneet viime vuosina tuntuvasti muun muassa alan keskittymisen vuoksi.
Espoon kaupungin eläinlääkäripalveluihin kuuluvat eläinlääkintähuolto ja eläinsuojelu Espoon, Kauniaisen ja Kirkkonummen alueella. Kaupungin eläinlääkäri tarjoaa yksityisille eläinlääkäripalveluja ajanvarauksella virka-aikana ja muulloin eläinlääkäripäivystyksestä vastaa Yliopistollinen eläinsairaala. Kaupungineläinlääkärien laajan tehtäväkentän vuoksi kaupunki voi tarjota vain rajallisen määrän vastaanottoaikoja ja neuvontaa.
On kuitenkin nähtävissä, että tarvetta kaupungin eläinlääkäripalveluille olisi enemmän, kuin sitä pystytään tarjoamaan. Kaupungin eläinlääkäripalvelut tuovat myös tuloja kaupungille ja niiden lisääminen lisäisi alan kilpailua ja kohtuuhintaisten eläinlääkäripalvelujen saatavuutta.
Tämän valtuustokysymyksen vastauksessa kerrotaan, että eläinlääkintähuollossa työskentelee kaksi kaupungineläinlääkäriä tehtävissä, joihin molempiin sisältyy 50 % varsinaista potilastyötä ja 50 % eläinlääkintähuollon valvontatehtäviä, eli eläinsuojelu- ja eläintautivalvontaa. Yhteensä potilastyöhön on siis suunnattu yhden henkilötyövuoden suuruinen resurssi ja palvelua tarjotaan arkisin, virka-aikaan.
Eläinlääkärityö tukee kaupungineläinlääkärien ammattitaidon ylläpitämistä ja kehittämistä ja siksi se tärkeää myös valvontatyön tukena. On hyvä, että aloitevastauksessa luvataan toteuttaa selvitys. Siinä todetaan, että: ”Järjestämisvastuun määrittämistä varten on tehtävä palvelutarpeen arviointi. On arvioitava alueen tuotantoeläinten sekä lemmikkien määrä sekä kartoitettava kohtuullisen etäisyyden päässä olevat yksityisten eläinlääkärituottajien tarjoamat palvelut. Olemme keväällä 2025 toteuttamassa Uudellamaalla yhteistyönä muiden valvontayksiköiden kanssa markkinakartoituksen, jossa kokoamme tarkemmin tietoa saatavilla olevista palveluista.”
Toivon, että selvitysten perusteella voidaan tehdä johtopäätökset eläinlääkäripalvelujen tarpeellisuudesta kuntalaisille. Ja esitän hyväksyttäväksi seuraavan toivomuksen:
”Valtuusto toivoo, että eläinlääkäripalveluiden markkinakartoituksen tuloksia hyödynnettäisiin kaupungin eläinlääkäripalveluja kehitettäessä.”
(Toivomusponsi hyväksyttiin yksimielisesti valtuustossa.)