Ekovihreiden vaalilehti: Pienyrittäjän arkeen turvaa

Tiedotteet • 02.04.2015

Kolumni Ekovihreät ry:n ja Vihreät yrittäjät ry:n yhteisessä vaalilehdessä

Pienyrittäjän arkeen turvaa

Pienyrittäjyyden tukeminen on olennaista, sillä uudet työpaikat ovat viime vuosina syntyneet lähinnä pienyrityksiin. Tapasin hiljan naisyrittäjiä, jotka kertoivat yrittäjän arjesta. Taloushaasteet ovat suuret ja pienyrittäjä tukahtuu byrokratiaan. Naisten alusasuliikkeen omistaja huolehti, kuinka kauppa käy, kun julkisivuremontti peittää näyteikkunan. Vastaavasti jatkuvat muutokset verotusympäristössä luovat epävarmuuden peittoa. Tiettyä vakautta tarvitaan. Yksi iso huoli yrittäjillä on verottajan joskus mielivaltaisetkin tulkinnat. Tähän tarvitaan kansallisesti yhtenäinen ohjeistus, miten toimitaan.

Vihreät ovat esittäneet yrittäjien tulorekisteriä, jossa kaikki oleellinen tieto siirtyy viranomaisten välillä. Että lippujen ja lappujen pyörittäminen vähenee. Sosiaaliturvan tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa. Myös yrittäjän pitää voida jäädä vanhempainvapaalle. Eikä yrittäjä saa jäädä konkurssissa tyhjän päälle. Oma koti on jokaiselle tärkeä, sen pitää olla turvassa konkurssilta ja toisaalta jokaisella pitää olla mahdollisuus yrittää uudestaan. Virheistä oppii. Vihreiden tarjoama perustulomalli palvelee yrittäjyyttä usealla tavalla. Se muodostaa perusturvan yrittäjälle ja hänen työntekijöilleen, kannustaa vastaanottamaan työtä.

Starttirahan kasvattaminen ja sen saamisajan pidentäminen madaltaisi aloittavan yrityksen riskiä. Voi mennä parikin vuotta, että liiketoiminta asiakaskuntineen vakiintuu. Toisaalta yrityksen toiminnan laajentamisessa ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso kynnys. Pienyrityksissä koeaika voisi olla pidempi, esimerkiksi puoli vuotta ja tarvitaan myös tukea ensimmäisen työntekijän palkkaukseen.

Ekologiselle yritystoiminnalle on yhä enemmän kysyntää, kun ihmiset haluavat omistamisen sijaan vuokrata tavaroita tai haluavat asennuttaa uusiutuvan energian pienjärjestelmiä. Helpotetaan kestävän yritystoiminnan rahoitusta. Julkisissa hankinnoissa on hyvä huomioida paikallisuus ja hiilijalanjälki, jotta ympäristönsuojelua edistävä liiketoiminta saa yhä enemmän jalansijaa.

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com