ETYJIN PARLAMENTAARINEN YLEISKOKOUS ALKAA OSLOSSA

Tiedotteet • 06.07.2010

Tiedote, 6.7.2010

Suomalaiset kansanedustajat ovat näkyvästi esillä, kun Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön parlamentaarikot kokoontuvat Oslossa 6.–10.7.2010. Suomen valtuuskunta on tehnyt aloitteen järjestön työtapojen kehittämisestä ja yleiskokouksen Keski-Aasian erityisedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) aloitteen Kirgisian tilanteesta.

Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) on tehnyt koko valtuuskunnan puolesta aloitteen, jossa toivotaan yleiskokoukselle vahvempaa roolia Euroopan turvallisuutta koskevassa Etyjin ulkoministerien aloittamassa vuoropuhelussa. Suomi esittää myös, että parlamentaarikoista koostuvan yleiskokouksen ja hallitustenvälisen Ety-järjestön toiminta nivottaisiin muutoinkin aiempaa tiiviimmin yhteen.

Samansuuntaisia toivomuksia on tullut muistakin maista ja järjestön kehittämistä ryhdytään Oslossa työstämään komiteassa, jota Koskinen johtaa.

Yleiskokous keskustelee myös Kimmo Kiljusen tekemästä aloitteesta, jossa muun muassa toivotaan Etyjiltä ja koko kansainväliseltä yhteisöltä voimakasta tukea Kirgisian demokratiakehitykselle ja kannustetaan maan väliaikaishallintoa pyrkimään kohti monipuoluedemokratiaa. Kiljunen on erityisedustajan ominaisuudessa käynyt vastikään kaksi kertaa Kirgisian pääkaupungissa Bishkekissä.

Etyjin parlamentaariseen yleiskokoukseen odotetaan noin kolmeasataa kansanedustajaa Etyjin 56 jäsenmaasta. Istunnon pääaiheena on kansainvälisen rikollisuuden ja korruption torjunta. Kansanedustajien lisäksi kokouksessa puhuvat muun muassa yleiskokouksen presidentti Joãö Soares, Norjan puhemies Terje Andersen, Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Støre ja Etyjin pääsihteeri Marc Perrin de Brichambaut.

Istuntoa voi seurata suorana lähetyksenä sekä Norjan parlamentin www.stortinget.no että yleiskokouksen www.oscepa.org nettisivujen kautta.

Eduskunnasta kokoukseen matkustaa Etyj-valtuuskunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) johtama kuusihenkinen valtuuskunta, johon kuuluvat Koskisen ja Kiljusen lisäksi kansanedustajat Markku Laukkanen (kesk.), Johanna Karimäki (vihr.) ja Elisabeth Nauclér (r.).

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Lisätiedot:

Kansainvälisten asiain neuvos Gunilla Carlander
GSM 050 324 3019

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com