Johanna Karimäki Vihreiden ryhmäpuheessa Itämeriselonteosta: MAATALOUDEN YMPÄRISTÖTUKIJÄRJESTELMÄ UUDISTETTAVA PIKAISESTI

Tiedotteet • 10.06.2009

Tiedote, 10.6.2009

Itämeren rehevöitymisen pysäyttämiseksi on otettava käyttöön kaikki mahdolliset keinot. Kokonaiskuormituksen vähentäminen edellyttää kaikkien kuormituslajien huomioimista. Vesistöjen suojelu on nostettava etusijalle. Mitään kuormitustyyppiä ei enää saa jättää huomiotta tai vapaaehtoistoimien varaan.

Maatalouden päästöjen vähentäminen on keskeistä. Vihreä ryhmä painottaa maatalouden ympäristötukijärjestelmän pikaista uudistusta. 2015-ohjelmassa on tavoitteena vähentää maatalouden ravinnekuormitusta kolmanneksella vuosituhannen alusta, mutta nykytoimin tavoitetta ei saavuteta.

- Maatalouden ympäristötuet on määritelty liian väljästi. Valinnaisuutta on karsittava niin, että vain merkittävästi ravinteita vähentävistä toimenpiteistä saisi tukimaksuja. Tuet on kohdistettava sinne, missä päästöjä vähennetään eniten. Toimien vaikuttavuus on myös kyettävä osoittamaan, vaati kansanedustaja Johanna Karimäki ryhmäpuheenvuorossaan.

- Suojakosteikkorakentamista vauhditetaan ja suojakaistat on saatava leveämmiksi. Lisäksi on oleellista saada lohkokohtaiset ravinnetaseet, jotka selonteossa luvataan. Ravinnetaseiden luotettava laskenta vaatii myös analysointiresursseja laboratorioihin. Parhaisiin käytäntöihin kuuluvat ravinteita kierrättävä maatalous sekä luomutuotanto, Karimäki totesi.

Öljyntorjuntavalmiutta on syytä nostaa. Vihreä ryhmä kannattaa öljynsuojamaksun kolminkertaistamista ja öljyntorjuntakaluston pikaista uusimista. Näillä toimilla saadaan myös työtä taantumasta kärsineelle metallialalle.

- Leväpuuroa öljysilmällä on pahin skenaario, mitä ikinä voisi tapahtua. Kun Prestige -laiva hajosi kahtia Espanjan rannikolla, oli se juuri seilannut Itämereltä ja hakenut öljylastin Pietarista, Karimäki totesi.

Lisätiedot:
Kansanedustaja
Johanna Karimäki
GSM 050 512 1948

Suvi Reijonen
Tiedottaja
Vihreä eduskuntaryhmä
Vihreät - De Gröna
suvi.reijonen@eduskunta.fi
suvi.reijonen@vihreat.fi
GSM 050 544 7508

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com