Kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr.): KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄT KIIREELLINEN ELVYTYSKOHDE

Tiedotteet • 12.02.2009

Tiedote, 12.2.2009

Tiepiireissä on huomattava määrä toteuttamista odottavia kevyen liikenteen väylähankkeita. Esimerkiksi Uudellamaalla on 330 hanketta toteuttamatta, joista nykyrahoituksella saadaan liikkeelle vain kourallinen vuodessa. Uusia hanketarpeita syntyy myös lisää yhdyskuntien kasvaessa. Kaikkiaan toteuttamista odottaa Uudenmaan tiepiirissä 780 km kevyen liikenteen hankkeita, joiden kustannus on n. 260 miljoonaa euroa. "Kiireellisimpien hankkeiden lisärahoitus olisi erinomainen ja nopeavaikutteinen elvytyskohde", Karimäki toteaa. "Tiepiirien lisäksi odotustilassa olevia hankkeita on myös kunnissa, joiden toteuttamista pitäisi valtion rahoitusavustuksella kiirehtiä", Karimäki ehdottaa, ja huomauttaa että "Kevyt liikenne tarjoaa mittavia etuja, joihin kannattaa investoida".

Kävely, pyöräily ja muut kevyen liikenteen muodot tarjoavat huomattavia terveyshyötyjä. Kohtuullinen määrä vähän rasittavaa hyötyliikuntaa, kuten kävelyä, laskee riskiä kuolla hengitys- tai verenkiertoelimistön sairauksiin noin puoleen. Lisäksi kevyen liikenteen antama sopiva päivittäinen rasitus tukee iäkkäiden liikuntakyvyn säilymistä.

Asia on kiireellinen, sillä lyhyilläkin matkoilla kävely ja pyöräily ovat edelleen 2000-luvulla menettäneet osuuttaan autoilulle. Kevyen liikenteen edistäminen on myös edullista yhdyskunnan toimivuuden, tilankäytön tehokkuuden sekä ympäristön kannalta. Pyöräilyä edistäisi tehokkaasti yhdyskuntarakenne, jossa etäisyydet ovat kohtuullisia, pyöräreitistöt ovat hyvin suunniteltuja ja opastettuja, sekä käyttäjänäkökulma on otettu huomioon. Nykyisistä pyöräteistä löytyy paljon esimerkkejä, joissa ratkaisut ovat pyöräilyn ominaispiirteitä ymmärtämättömiä, sekavia ja jopa vaarallisia.

Kansanedustaja Johanna Karimäki toimi puheenjohtajana vihreän eduskuntaryhmän järjestämässä kevyttä liikennettä koskevassa keskustelutilaisuudessa eduskunnan kansalaisinfossa 10.2. Tilaisuudessa kuultiin asiantuntijoina dosentti Mikael Fogelholmia Suomen Akatemiasta sekä valtiotieteen lisensiaatti Osmo Soininvaaraa. Aiheina heidän puheenvuoroissaan olivat kevyen liikenteen terveysvaikutukset sekä kaupunkisuunnittelu ja käyttäjänäkökulma kevyen liikenteen edistämisessä.

Lisätiedot:
Johanna Karimäki, 050-512 1948

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com