Kansanedustaja Karimäki: Eduskunnalle annettava tieto salaisista TTIP neuvotteluista

Tiedotteet • 28.04.2016

-vapaa julkaistavaksi heti

Suuressa valiokunnassa on kuultu transatlanttisen kauppasopimuksen eli TTIP:n neuvotteluista. EU:n ja Yhdysvaltojen välinen vapaakauppasopimus edistäisi pk-yritysten vientiä. Siksi se olisi lähtökohtaisesti hyvä asia, mikäli saadaan neuvoteltua kuluttajia, työntekijöitä ja ympäristöä suojaava sopimus. Kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr) vaatii eduskunnalle parempaa tiedonsaantia neuvottelujen kiistakohdista.

Kansalaiskeskustelussa on noussut esiin huolia esimerkiksi gmo-tuotteista, kloorikanoista ja hormonilihasta, työntekijöiden oikeuksista sekä niitä turvaavista kansainvälisistä ILO-sopimuksista. Yksi syy on se, etteivät sopimusneuvottelujen luonnokset ole olleet avoimesti kansalaisjärjestöjen tai tutkijoiden arvioitavina. Sekään ei ole täysin selvää, hyödyttääkö liittovaltion kanssa tehtävä sopimus osavaltioiden markkinoille pyrkiviä suomalaisyrityksiä riittävästi.

Suomen kannan määrittävän Suuren valiokunnan on saatava kaikki olennainen tieto ja jokaisella valiokunnan jäsenellä tulee olla mahdollisuus perehtyä ulkoasiainministeriön tiloissa säilytettäviin TTIP-neuvotteluasiakirjoihin –vaatii kansanedustaja Karimäki. Myös kaikkien asiaa käsittelevien erikoisvaliokuntien tiedonsaanti on vastaavasti turvattava. Suuri valiokunta on nimennyt osan jäsenistään raportoijiksi, joilla on lupa tutustua valvotuissa olosuhteissa salaisiin asiakirjoihin. Myös Johanna Karimäki pääsee raportoijana tutustumaan aineistoon. "Mutta tämä ei riitä, sillä jokaisella asian käsittelyyn osallistuvalla kansanedustajalla tulee olla yhtäläinen oikeus muodostaa näkemyksensä alkuperäisen aineiston perusteella" sanoo Karimäki.

Ongelmaksi on muodostunut Ulkoministeriön lukusalin käytänteet, jotka rajoittavat kansanedustajien mahdollisuuksia lukea asiakirjoja. Rajattuja lukuaikoja on niukasti, joten käytännössä kansanedustajat eivät välttämättä ehdi tutustumaan asiaan. Toistaiseksi vain muutama suuren valiokunnan jäsen pääsee tutustumaan asiakirjoihin. Eduskunnan ei pidä rajata omaa tiedonsaantioikeuttaan näin merkittävässä ja kansallisesti tärkeässä kysymyksessä, tiedonsaantioikeudet on turvattava –summaa Johanna Karimäki.

Lisätietoja:
Johanna Karimäki
kansanedustaja (vihr), suuren valiokunnan jäsen

johanna.karimaki@eduskunta.fi
p. 050 512 1948

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com