Kansanedustajat esittävät pienpanimo-oluiden myynnin helpottamista

Tiedotteet • 25.04.2014

Kansanedustajat Mikko Alatalo (kesk.), Lars-Erik Gästgivars (rkp.), Ari Jalonen (ps.), Johanna Karimäki (vihr.), Jukka Kärnä (sd.), Jari Myllykoski (vas.) ja Jaana Pelkonen (kok.) haluavat helpottaa kotimaisten pienpanimoiden ulosmyyntiä. Tällä hetkellä ulosmyynti pienpanimoilta on tiukasti säädeltyä ja Alkon hyllyille pientuottajien on vaikea päästä.

Kansanedustajat aikovat jättää lakialoitteen, jossa pienpanimoiden ulosmyynti sallittaisiin 9,5-prosenttisten ja sitä miedompien oluiden osalta. Korkeaa rajaa perustellaan aloitteessa sillä, että esimerkiksi stout-tyyppiset oluet ovat tyypillisesti 7–8 -prosenttisia.

Aloitteen taustalla on halu edistää kotimaista työllisyyttä. Tuotantoketju mallasohrapelloilta kuluttajille työllistää tällä hetkellä noin 30 000 henkilöä. Maailmalta on jonkin verran esimerkkejä, miten pienistä panimoista on voinut nopeasti kasvaa merkittäviä työllistäjiä ja viennin harjoittajia.

– Jos katsoo esimerkiksi brittiläisen Brewdog-panimon tietä kahden hengen nyrkkipajasta vuonna 2007 nykyiseksi kansainväliseksi yritykseksi, voi olla optimistinen pienpanimotoiminnan potentiaalista Suomessakin.

– Alkon monopolia aloitteella ei ole tarkoitus haastaa. Päinvastoin, Alkon ja pienpanimoiden tulisi tehdä enemmän yhteistyötä ja kotimaisia tuotteita pitäisi saada kattavasti Alkon hyllyille, kansanedustajat toteavat.

Lisätietoa:

Kansanedustaja Jari Myllykoski
Puh. (09) 432 3119
jari.myllykoski@eduskunta.fi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com