Kansanedustajat Johanna Karimäki ja Outi Alanko-Kahiluoto: "Vammaisten palvelut tulisi jättää kilpailutuksen ulkopuolelle!"

Tiedotteet • 07.09.2016

Tiedote 7.9.2016
Julkaisuvapaa heti

Huomenna vammaisjärjestöt järjestävät Helsingin kansalaistorilla mielenilmauksen ihmisarvoisen elämän puolesta. Hankintalain kokonaisuudistusta on valmisteltu pitkään työ- ja elinkeinoministeriössä ja vihdoin laki annettiin eduskunnalle tämän vuoden kesäkuussa. Eri vammaisjärjestöt ovat valmisteluprosessin aikana tuoneet esiin huoliaan siitä, miten hankintalaki tulee vaikuttamaan vammaisten henkilöiden saamiin palveluihin. Myös kansanedustajat Johanna Karimäki ja Outi Alanko-Kahiluoto ovat huolissaan hankintalain seurauksista ja toivovat herkkien vammaispalveluiden sulkemista kilpailutuksen ulkopuolelle.

- Vammaisten henkilöiden palvelut ovat yksilöllisiä ja välttämättömiä, joten niitä on todella vaikea tuotteistaa ja näin ollen kilpailuttaa. Tämän takia olisikin tärkeää, että vammaispalvelut irrotettaisiin kokonaan uudesta hankintalaista, toteaa Johanna Karimäki.

Kilpailutuksen vaarana saattaa olla, että vammaiset henkilöt menettävät oikeutensa päättää kenen kanssa asuvat ja missä asuvat. Suomessa hankintalakia on perusteltu sillä, että hankintalaki pohjautuu EU- lainsäädäntöön, mutta kuitenkin monissa EU maissa vammaistenpalvelut on jätetty kilpailutuksen ulkopuolelle.

- Suomen juuri ratifioiman YK:n vammaissopimuksen mukaan jokaisella on oikeus valita asuinpaikkansa. Hallituksen esitys hankintalaiksi veisi aivan vastakkaiseen suuntaan. Vammaista henkilöä ei voida pakottaa mihinkään asumisjärjestelyihin, Outi Alanko-Kahiluoto sanoo.

Lisätietoa:
Johanna Karimäki, Eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtaja, 050-512 1948
Outi Alanko-Kahiluoto, Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja, 050- 512 1727

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com