Kansanedustajat Krista Mikkonen ja Johanna Karimäki: Koulutustakuu koskee myös vammaisia

Tiedotteet • 24.04.2018

TIEDOTE 24.4.2018
Julkaisuvapaa heti

Vihreiden kansanedustajat Krista Mikkonen ja Johanna Karimäki vaativat, että mahdollisuuden peruskoulun jälkeisiin jatko-opintoihin pitää koskea myös vaativaa erityistä tukea tarvitsevia nuoria. Myös YK:n vammaisten oikeuksien sopimus edellyttää vammaisille oikeutta elinikäiseen oppimiseen. Mikkonen ja Karimäki jättivät aiheesta kirjallisen kysymyksen tänään tiistaina.

-Joka vuosi joukko vaativaa erityistä tukea tarvitsevia nuoria jää ilman peruskoulun jälkeistä opiskelupaikkaa. Peruskoulutuksen järjestäjät näkevät tämän ongelman selvästi koulujen arjessa. Valmentavan koulutuksen aloituspaikkoja ei yksinkertaisesti riitä kaikille. Emme edes tiedä, kuinka paljon koulutuksen ulkopuolelle jääviä vammaisia nuoria on, sillä he eivät näy missään tilastoissa, huomauttaa Mikkonen.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on luvannut, että opetus- ja kulttuuriministeriö seuraa tarkasti koulutustakuun toteutumista ja tarvittaessa ryhtyy toimenpiteisiin, jos sen toteutumisessa ilmenisi puutteita (KKV 158/2017 vp). Nyt puutteita on ilmennyt, Mikkonen ja Karimäki huomauttavat.

-Pula toisen asteen koulutuspaikoista on johtanut siihen, että moni nuori joutuu suoraan peruskoulusta työtoimintaan. Siellä ryhmät ovat isoja ja mukana on kaikenikäisiä. Kun nuoret tulevat samaan ryhmään paljon vanhempien kanssa, heiltä jää oppimatta monia taitoja ja tapahtuu taantumista. Valtava määrä inhimillisiä mahdollisuuksia hukataan, sanoo Karimäki.

Kansanedustajat Krista Mikkonen ja Johanna Karimäki jättivät kirjallisen kysymyksen aiheesta tänään tiistaina.

Lisätietoja:
Krista Mikkonen, p. 044 262 7881
Johanna Karimäki, p. 050 512 1948

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com