Kehyspuhe, aiheena kouluverkkoselvitys

Puheet • 05.09.2005

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Niin tärkeää tointa kuin koulu ei saa sitoa liian tiukkoihin rahallisiin mitoitusmääreisiin kehystasolla. Espoo on hyvin hajanainen, väljä ja suuri kaupunki. Ei ole mitenkään perusteltua verrata koulumenoja kuuden suurimman kaupungin keskitasoon eikä varsinkaan käyttää tätä tekosyynä koulujen lakkauttamiseen. Repaleisia koulukirjojakin tärkeämmät ovat tutut ja turvalliset seinät: se, että tutut kaveriporukat säilyvät. Suuria jättikouluyksiköitä ei tule perustaa ja lopettaa samalla hyvin toimivia pienempiä yksiköitä. Suurissa massaluokissa pahoinvointi lisääntyy eivätkä oppilaat saa yksilökohtaisia tarpeitaan tyydytettyä. Tämä kostautuu myöhemmin syrjäytymisenä ja kaikenlaisina muina sosiaalipuolen ongelmina. Toisin sanoen kouluverkon radikaali muuttaminen tulisi maksamaan kaupungille ja paljon.

Kaisu Toivosen esitys opetuslautakunnalle kouluverkosta oli pöyristyttävä luettavaa. Esimerkiksi ehdotus, että Pohjois-Tapiolan yläkoulu lakkautettaisiin perustuu täysin kestämättömiin, vääriin perusteisiin. On seurattu menneitä tilastoja ja havaittu, että lasten määrä on pienentynyt pari prosenttiyksikköä Tapiolan seudulla. Kuitenkin juuri viime torstaina meille esiteltiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa Tapiolan kehittämisohjelmaa. Pelkästään vuonna 2005 on asuntorakentamis- ja suunnittelukohteita kanta-Tapiolassa yhteensä170.000 k-m2. Esimerkiksi Pohjantorilla, Oravannahkatorilla, Jousenpuistossa, Tietäjäntiellä vain muutama mainitakseni. Lisäksi opetuslautakunnalle esitetään, että Pohjois-Tapiolan yläkoulun oppilaat siirtyisivät Suurpellon Opinmäkeen. Ajatus on järjetön, koulumatka linnuntietäkin olisi yli 5 km. Minusta tuli puolessa päivässä Opinmäki hankkeen vastustaja. Jos oppilaita tähän massakouluun pitäisi haalia 10 km säteellä ympäri Espoota, ajatus on tuulesta temmattu. Meidän ei mielestäni pitäisi olla täällä toteuttamassa virkamiesten visioimia kuningashankkeita, jotka vielä maksavat maltaita. Koko Opinmäki hanke pitäisi ampua alas ja taata lapsille turvalliset lähikoulut.

Tämän kehyksen on oltava kestävällä pohjalla, se ei saa antaa perusteita koulujen lakkauttamisille. Kannatan Lauslahden tekemää muutosesitystä poistaa strategian kohdasta 1.1 lause Perus- ja lukio-opetuksen opetustoiminnan oppilaskohtainen kustannus on vuoden 2008 lopussa kuuden suurimman kaupungin keskimääräistä tasoa. Tässä vaiheessa en hyväksy minkään koulun nimeämistä lakkautettavaksi. Espoo on kasvava kaupunki. Tänne syntyy paljon lapsia, muuttaa paljon lapsiperheitä. Säästöjä täytyy löytyä jotakin muuta kautta kuin kouluja lakkauttamalla.

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com