Kirjallinen kysymys: Kasvispohjaisten maitovalmisteiden verotus

Eduskunta-aloitteet • 23.05.2014

Kasvispohjaisten maitovalmisteiden verotus

Eduskunnan puhemiehelle

Vuoden 2014 alusta lähtien soija- ja kasvispohjaisista maitojuomista maksetaan valmisteveroa 0,22 euroa litralta, mikäli niiden sokeripitoisuus ylittää 0,5 %. Sokerittomista juomista vero on 0,11 euroa, mikä tarkoittaa sitä, että mantelimaidosta joutuu maksamaan enemmän veroa kuin kevytlimonadista. Valmistevero ei koske ollenkaan lehmänmaitotuotteita, vaikka niiden käyttötarkoitus on sama kuin kasvispohjaisissa maitojuomissa. On toki hyvä, että lehmänmaitotuotteet on tärkeänä perusravintona rajattu sokeriveron ulkopuolelle, mutta kasvispohjaisten vaihtoehtojen tulisi olla yhtä lailla kuluttajien saatavilla. Euroopan soijapohjaisten luonnontuotevalmistajien liiton (ENSA) mukaan vero ei kohtele tasapuolisesti toisensa korvaavia tuotteita.

Kasvis- ja soijapohjaisia juomia käytetään monissa talouksissa samalla tavalla kuin maitotuotteita eli ruokajuomana ja ruoanlaitossa. Maitoallergiset lapset käyttävät yleisimmin soijamaitoa lehmänmaidon korvaavana tuotteena. Moni suosii kasvisruokavaliota sen vuoksi, että kasvisruokavalion hiilijalanjälki on pienempi kuin eläinperäisten tuotteiden.

ENSA:n arvion mukaan soija- ja muita kasvispohjaisia juomia käyttävät kuluttajat maksavat makeisveroa 600 000 euroa vuodessa. Kuluttajille ja varsinkin köyhemmille perheille kustannukset ovat merkittävät.

Suomen Elintarvikekeskusliitto ry on kannellut komissiolle Suomen makeisveron kilpailua vääristävistä vaikutuksista. Esimerkiksi Belgiassa vastaava valmistevero ei koske soijajuomia, joiden ravintosisällössä on tietty määrä proteiinia. Tämän takia kasvisperäiset maitojuomat tulisikin rinnastaa lehmänmaitotuotteisiin ja verottaa sen mukaan.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus tekee, jotta kasvispohjaiset maitotuotteet, kuten soijatuotteet, ovat verotuksen kannalta tasapuolisesti kuluttajien saatavilla lehmänmaitotuotteiden kanssa?


Helsingissä 23 päivänä toukokuuta 2014

Johanna Karimäki /vihr

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com