Kirjallinen kysymys: Muovisten mikrohelmien käyttökielto kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa

Eduskunta-aloitteet • 01.02.2017

Eduskunnan puhemiehelle

Pieniä muovisia mikrohelmiä käytetään monissa kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa. Niitä käytetään kosmetiikassa kuorimaan ihoa tai lisäämään tuotteen väriä ja muita ominaisuuksia. Mikrohelmet eivät jää vedenpuhdistamoiden suodattimiin, vaan kulkeutuvat pesuveden mukana vesistöihin. Yhdessä kosmetiikkatuotteessa voi olla satojatuhansia mikrohelmiä. Mikrohelmet ovat siten yksi suurimmista vesistöjen saastuttajista.

Mikromuovit saattavat imeä itseensä haitallisia kemikaaleja ja luontoon päätyessään vapauttaa kemikaaleja vesistöihin tai muovia syöneiden eläinten elimistöön. Valveutuneen kuluttajan voi olla vaikea välttää mikromuoveja. Osa tuotteista sisältää niin pieniä muovihelmiä, ettei niitä paljaalla silmällä erota. Myyntipakkauksen tuoteselosteissa helmistä käytetään muun muassa termejä polyethylene, polypropylene tai polystyrene.

Merien ja ihmisten suojelemiseksi hallitusten on asetettava täyskielto mikrohelmiä sisältävien tuotteiden valmistukselle ja myymiselle. Yhdysvallat ilmoitti kieltävänsä mikrohelmet vuoden 2017 alusta. Pohjoimaiden neuvoston kokous on hyväksynyt suosituksen, että Pohjoismaat kieltäisivät muovisten mikrohelmien käytön kosmetiikassa ja hygieniatuotteissa. Mikrohelmien käyttö tulee kieltää laajasti. Kosmetiikan lisäksi niitä käytetään esimerkiksi hiomakuulissa maalien poistoon hiekkapuhalluksen sijaan.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä hallitus tekee saattaakseen pikaisesti voimaan mikrohelmien käyttökiellon kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa sekä muissa tuotteissa, joissa niiden käyttö on ympäristölle haitallista?

Helsingissä 1 päivänä helmikuuta 2017

Johanna Karimäki /vihr

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com