Lähetekeskustelu eduskunnassa: hallituksen esitys laiksi vähittäiskaupan aukioloajoista

Puheet • 09.06.2009

Arvoisa puhemies,

Olen huolissani pienten lähikauppojen kannattavuudesta. Nykyjärjestelmä on hyvä, sillä pienet kaupat ovat saaneet markkinaetua aukioloajoissa. Megamarketit ja ostosparatiisit pysyvät sunnuntaisin suljettuna lukuun ottamatta kesää ja joulukuuta. Pienet kaupat voivat olla auki sunnuntaisin kahdestatoista eteenpäin. Nyt hallituksen esityksessä esitetään laajoja muutoksia ja vapautuksia kaupan aukioloihin.

Lähikauppojen suosiminen on hyvää sosiaali- ja terveyspolitiikkaa. Heikkopolviset vanhukset rollaattoreineen eivät voi kulkea pitkiä matkoja hakeakseen kaupasta ruokaa, vaan lähikaupan on oltava kävelyetäisyydellä. Lähipalvelut lisäävät arjen hyötyliikuntaa ja siten ennaltaehkäisevät sairauksia. Autottomat lapsiperheet joutuvat kohtuuttomaan tilanteeseen, jos ainoa ruokakauppa on kilometrien päässä sijaitseva jättimarketti. Puhutaan paljon siitä, että lasten hyvinvointia lisää perheen kanssa vietetty aika, esimerkiksi yhteinen ateriointi. Perheet, jotka arvostavat enemmän yhdessä vietettyä laatuaikaa, voivat noutaa lähikaupasta ruuan sen sijaan, että aikaa kuluisi kauppamatkaan ja kauppojen kilometrihyllyjen välissä ramppaamiseen. Myös lapsen uskaltaa laittaa asioimaan lähikauppaan hakemaan maitoa ja leipää.

Mainittava asia on myös jättimarkettien ympäristöjalanjälki. Jättimarkettiin mennään pääsääntöisesti autolla ja autoille onkin varattu valtavat parkkitilat, parkkikentät tai parkkihallit. Kaupunkeja rakennetaan jo nyt aivan liiaksi autojen ehdoilla. Tarvitaan enemmän kävelykatuja, pyöräteitä ja toimivaa joukkoliikennettä. Päätös, joka suosii jättimarketteja, suosii ilmastopäästöjen kasvua ja on askel taaksepäin.

Kysymys on myös siitä, edistämmekö materialistista elämäntapaa, jossa ei ole mitään eroa siinä, mikä viikonpäivä on, sillä aina on ostosparatiisi auki. Uskon, että ihmiselle on hyväksi tietty rytmi. Edes yksi päivä viikossa olisi erilainen, rauhallinen. Olisi enemmän aikaa rauhoittua, aikaa metsäretkille, pihaleikeille tai piknikille.

Suomen Yrittäjät on ilmaissut huolensa esityksestä ja toteaa, että uudistus johtaa kaupan keskittymisen voimistumiseen ja pienyrittäjien aseman heikentymiseen. Kaupan suuret yritykset korjaisivat uudistuksen hyödyt ja yrittäjävetoinen kauppa kantaisi kustannukset. Sunnuntaiaukiolon laajentaminen lisää kaupan kustannuksia ja sunnuntaityön korvaukset voivat siirtyä kuluttajahintoihin. Käsissämme olevalla lakiesityksellä on valtavan suuria vaikutuksia ihmisten arkeen ja kyse on myös arvovalinnoista.

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com