Lähetekeskustelu Suomen ja Euroopan kemikaaliviraston välisen toimipaikkasopimuksen hyväksymisestä

Puheet • 02.10.2007

Arvoisa puhemies,

Reach-kemikaalilainsäädäntö tulee tarpeeseen, ja on hienoa, että EU:n kemikaalivirasto on saatu Suomeen. Alun perin toivoimme Suomeen Elintarvikevirastoa, mutta loppujen lopuksi Kemikaalivirasto voi olla kannaltamme jopa merkittävämpi virasto.

Meillä kaikilla on veressämme kemikaaleja, joita kertyy ympäristöstä. Näihin kuuluvat muun muassa bromatut palonestoaineet. Lisäksi nuoriltakin henkilöiltä löytyy verestä ddt:tä ja pcb:tä, vaikka aineiden käyttö lopetettiin jo ennen nuorten syntymää. Aineet häviävät luonnosta kovin hitaasti. Ihmisten verestä löydetään myös pfc-yhdisteitä sekä synteettisiä myskejä, joita on hajusteina hygienia- ja puhdistusaineissa. Pfc-yhdisteitä käytetään teflonpannujen, huonekalujen, mattojen ja vaatteiden likaa hylkiviin käsittelyihin. Hormonihäiritsijöinä tunnettua bisfenoli A:ta on muun muassa vesipullojen polykarbonaattimuovissa.

Kemikaaleilla saattaa olla vaikutusta ihmisten terveyteen, joten päättäjillä on suuri vastuu asettaa niiden käytölle rajat. Reach on hyvä askel. Se parantaa kuluttajansuojaa, kun teollisuus ei saa käyttää mitä tahansa kemikaaleja. Reachilla on merkittävä rooli myös ympäristönsuojelussa. Asetuksella kemikaaliteollisuus halutaan velvoittaa testaamaan käyttämiensä kemikaalien turvallisuus samaan tapaan kuin lääketeollisuus testaa lääkkeet ennen markkinoille pääsyä.

Suomeen asettuva EU:n kemikaalivirasto valvoo tulevaa kemikaaliasetusta. Toivon, että Kemikaalivirasto tulee lisäämään Suomen arvostusta EU:n jäsenmaiden keskuudessa. Ainakin meillä on mahdollisuus lisätä tunnettuuttamme korkean teknologian maana. Kemikaalivirasto tuo osaamisen keskittymistä Suomeen ja edistää työllisyyttä. Myös kansainvälisyys lisääntyy, kun EU:n ulkopuoliset maat haluavat testauttaa tuotteensa niin, että ne kelpaavat EU-markkinoille. Kaiken kaikkiaan uusi Kemikaalivirasto on erinomainen asia sekä Suomelle että koko EU:lle.

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com