Lakivaliokunta antoi mandaatin luovuttaa tuomiovaltaa ulkomaille -perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja vihreät vastustivat

Tiedotteet • 12.12.2017

TIEDOTE
JULKAISUVAPAA

Lakivaliokunta antoi mandaatin luovuttaa tuomiovaltaa ulkomaille -perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja vihreät vastustivat

Lakivaliokunta hyväksyi tänään 12.12. neuvottelumandaatin antamisen EU:lle aloittaa neuvottelut yleissopimuksesta kansainvälisen investointituomioistuimen perustamiseksi.

Mandaatin antamista vastustivat lakivaliokunnassa Ville Tavio (ps.), Antero Laukkanen (kd.) ja Johanna Karimäki (vihr.), jotka hävisivät äänestyksen 3-10 ja jättivät eriävät mielipiteet.

Asia käsitellään seuraavaksi suuressa valiokunnassa.

Kyse on uudenlaisesta järjestelmästä, jossa ulkomainen yritys voi haastaa Suomen oikeuteen kansainvälisessä investointituomioistuimessa. Suomalaisten tuomioistuimien käyttöä ei vaadita, mutta yritys voi halutessaan turvautua myös niihin.

"Investointituomioistuimen perustamisella suositaan ylikansallista päätösvaltaa ja esitetään huomattavaa epäluottamuslausetta kotimaisille tuomioistuimille", sanoo kansanedustaja Ville Tavio (ps).

"Järjestelmässä ei tulla edellyttämään, että sijoittaja käyttää loppuun kansallisen tason oikeussuojakeinot ennen asian viemistä investointituomioistuimeen. Menettely olisi tältä osin aivan erilainen kuin mitä esimerkiksi Euroopan ihmissoikeussopimus edellyttää", korostaa kansanedustaja Antero Laukkanen (kd).

"Minkä takia ulkomaiselle sijoittajalle ja omaisuudensuojalle halutaan turvata huomattavasti vahvempi asema kuin muille oikeussubjekteille, kuten valtioille, sekä muille oikeushyville, kuten ihmisoikeuksille ja ympäristölle?", kysyy kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr).

Eriävän mielipiteen jättäneet lakivaliokunnan jäsenet toteavat, että neuvottelumandaatin antaminen merkitsee EU:lle avoimen valtakirjan antamista suomalaisen tuomiovallan siirtämisestä ylikansalliselle tasolle.

Aiemmin jokseenkin vastaavassa tilanteessa CETA-sopimukseen sisällytettiin keväällä 2016 määräykset vastaavasta investointituomioistuinjärjestelmästä ilman, että EU:n jäsenvaltioilla oli käytännössä mahdollisuutta vaikuttaa määräysten sisältöön.

Lisätietoa:
Ville Tavio (ps) 040 845 7270
Antero Laukkanen (kd) 09 432 3084
Johanna Karimäki (vihr) 050 512 1948

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com