Määräraha Rullavuoren kalliopuutarhan suunnitteluun ja toteutukseen (2024)

Valtuustoaloitteet • 31.03.2023

Raha-asia-aloite
Espoon kaupunki
kaupunginhallitus/valtuusto 

Määräraha Rullavuoren kalliopuutarhan suunnitteluun ja toteutukseen

Villa Rulluddenin huvila sijaitsee Espoon Iivisniemessä. Villa Rulluddenilla on Espoon kaupungin museo, joka on yleisölle auki yhden päivän kuukaudesta. Se koostuu kahdesta huvilasta, jotka rakennuttivat Alfred Kihlman vuonna 1873 ja hänen poikansa Lorenzo Kihlman vuonna 1893. Huvila siirtyi Espoon kaupungin omistukseen vuonna 1980. Yhdessä Villa Marjarannan kanssa Rulludd muodostaa historiallisesti merkittävän huvilakokonaisuuden.

Rulluddenin huvilakokonaisuuteen kuului hieno kukkapuutarha, kasvimaa sekä puisto, jonka erikoisuutena oli kalliopuutarha. Ne olivat Alfred Kihlmanin poikien Lorenzon ja Oswaldin työn tulosta. Oswald Kihlman oli arvostettu kasvitieteen professori.

1900-luvun alussa Lorentzo perusti Prästberget –kalliolle (Rullavuorelle) kalliopuutarhan. Oswald oli aiemmin istuttanut kallioille Venäjän matkoiltaan tuomiaan harvinaisia sammaleita. Lorentzo istutti alueelle yli sata erilaista puuta, pensasta ja kasvia: rhododendroneita, kääpiömäntyjä, pähkinäpensaita, hevoskastanjoita, köynnöskasveja sekä saniaisia. Hän rakennutti kalliolle kävelyreitin, jonne oli sijoitettu levähdyspaikkoja. Prästberget -kukkulalla oli noin vuonna 1910 rakennettu puinen näkötorni. Vaikka puutarhassa ei ole vanhasta loistosta paljoakaan jäljellä, jotkut säilyneet eksoottiset kasvit muistuttavat vanhasta kalliopuutarhasta. Rullavuoren kalliolla on myös jääkauden jättämiä jälkiä nähtävillä. Kyseessä onkin ainutlaatuinen viheralue Espoossa.

Esitän, että Espoon talousarviossa vuodelle 2024 varataan määrärahaa Villa Rulluddeniin liittyvän Rullavuoren kalliopuutarhan entistämiseen. Rahaa voidaan varata sekä suunnitteluun että puutarhan ja infokylttien toteuttamiseen. Suunnittelussa on huomioitava alueen historiallisen luonteen säilyminen ja turvaaminen.

Espoossa 31.3.2023

Johanna Karimäki

 

 

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com