Muistathan minua silloin

Lehdissä julkaistut kirjoitukset • Vihreä Lanka • 22.01.2016

Olen saanut uusia ystäviä, joiden kanssa on mukava rupatella. Toisinaan muistelemme aikoja, jolloin hiihdettiin kansakouluun. Joskus naurattaa ihan kippurassa. Välillä silitämme toinen toistemme poskea, halaamme. Joskus käymme kävelyllä lähimetsässä, sitten pelaamme muistikorteilla. Muistisairaudet yleistyvät kun väestö ikääntyy. Moni muistisairas asuu kodinomaisessa tehostetun palveluasumisen yksikössä. Usein toiveena ja kuntienkin tavoitteena on kuitenkin asua omassa kodissa mahdollisimman pitkään.

Kotipalveluja tulee parantaa, sillä yksinasuville ei ole riittävästi tukipalveluja. Kuntien vanhuspalvelujen hyvät käytänteet on levitettävä kaikkialle, kuten muistipoliklinikat ja vastuutyöntekijämalli eli omahoitaja. Esteetön ympäristö tukee itsenäistä elämää, esteettömässä ympäristössä pääsee liikkeelle ja kuulee. Esteetön ympäristö on muistiystävällinen. Neuvontapisteitä tarvitaan, sillä sähköiset palvelutarjottimet sopivat niille, joilla on nuoria omaisia. Kun muisti heikkenee, heikkenee myös toimintakyky, vaikka olisi ollut nuorempana taitava tietotekniikassa.

Omaishoidon tuessa on oleellista, että tukipalvelut ovat kunnossa. Siivouspalvelut, palveluohjaus, ryhmätoiminta ja omaishoitajan vapaapäivät tukevat omaishoitajan jaksamista. Kuntien on otettava enemmän vastuuta myös omaishoitajista ja lisättävä yhteistyötä vastuuhenkilön kanssa. Kasvava yksinäisyys huolettaa. Kaikki eivät ole ulospäin suuntautuneita, eikä kaikilla ei ole lapsia tai lapsenlapsia. Etsivä vanhustyö on uusi keino tavoittaa yksinäisiä vanhuksia. Seniori Vamos on toiminut Helsingissä lupaavasti ja toimintaa ollaan käynnistämässä Espoossakin. Ikäihmisten syntymäpäivät ovat hyvä hetki tehdä kotikäynti vanhuksen luokse.

Olen onnellinen uusista ystävistäni, joihin olen tutustunut vapaaehtoistyössä vanhusten hoivakodissa. Ensimmäisellä kerralla jännitti, kun astuin ovesta sisään. Nyt tunnen lämmön aina palatessani. Luulin tekeväni hyvää muille, mutta saankin itse takaisin paljon enemmän. Vapaaehtoistyö ei voi kuitenkaan korvata julkisen vallan vastuuta palveluista. Näinä päivinä hyvinvointivaltio on kristallinhauras ja murenee hallituksen leikkauksilla.

Kirjoitus syntyi vapaaehtoistyön innoittamana. Olin istuntotaukoviikolla 11.-17.1 vapaaehtoistyössä Villa Tapiolassa.

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com