Nyt jos koskaan vihreät

Lehdissä julkaistut kirjoitukset • Vihreä Lanka • 06.02.2015

Suomi pelasi jääkiekon MM-kisoissa keväällä 2011 mestaruudesta ja onnistui alivoimallakin. Suomi voitti ja samaan aikaan vihreät hieroivat kokouksessaan tiukkoja hallitusohjelmatavoitteita. Ilma oli sakeana pelin jännityksestä ja poliittisista palopuheista. Nauroimme, että kyllä mekin pärjäämme alivoimalla, otetaan oppia jääkiekkoilijoista.

Hallitus on sittemmin kompuroinut, mutta vihreillä ei ole hävettävää. Meillä oli hallitustyössä lukuisia tavoitteita ja kolme ennakkoehtoa. Ensimmäinen ennakkoehto oli, että hallitus vähentää köyhyyttä ja parantaa perusturvaa muun muassa nostamalla sitä vähintään sadalla eurolla. Tämä toteutui.

Toinen ehto oli, että hallitus parantaa ympäristön ja ilmastonsuojelun tasoa. Uusi ympäristönsuojelulaki suojelee arvokkaat suot ja edellyttää teollisuuden päästövähennyksiä. Luonnonsuojelualueiden hankintaa ja Itämeren suojelua on lisätty. Ilmastolaki on eduskuntakäsittelyssä.

Kolmas ehto oli, ettei hallitus myönnä periaatelupia uusille ydinvoimaloille. Se ei toteutunut, joten ajamme nyt oppositiossa uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuuden kehittämistä.

Koko kausi on ollut taiteilua ja taistelua vihreistä tavoitteista hallitusneuvotteluista lähtien. Uusi eläinsuojelulaki oli yksi kärkitavoitteistamme: On parannettava tuotantoeläinten mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen ja kiellettävä turhan kivun ja kärsimyksen tuottaminen. Lain valmistelu on valitettavasti vielä kesken.

Nuorisotakuu ja vanhuspalvelulaki ovat tärkeitä, mutta nuorisotakuun toimet eivät ole riittäviä. Myöskään vanhusten hyvää hoivaa ei turvaa pelkkä laki, ellei huolehdita kotiin vietävien palvelujen riittävyydestä ja omaishoitajien jaksamisesta.

Lapsilisien leikkausta on vaikea ymmärtää. Summa on valtion budjetissa pieni, mutta sen haittavaikutus merkittävä. Leikkaus ei koskaan ollut ryhmän tavoite ja äänestimme sitä vastaan. Lapsilisät otettiin käyttöön vuonna 1948, vaikeana pula-aikana, suurten ikäluokkien synnyttyä. Haluttiin lapsille ja perheille hyvää tulevaisuutta ja tukea. Tätä henkeä nytkin kaivataan, työtä lasten tulevaisuuden puolesta, hyvän koulun, ympäristön ja sosiaalisen tasa-arvon puolesta.

Mutta soidensuojeluohjelma on lakkautettu ja susipolitiikka on sietämätöntä uhanalaisten eläinten tappamista. Uhanalaisia kaloja suojelevan kalastuslain puolesta väännetään parastaikaa eduskunnassa.

Kyllä, vihreitä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan!

Johanna Karimäki
Kirjoittaja on vihreä kansanedustaja.

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com