PN:n valiokunta: ammattipätevyyden vastavuoroinen tunnustaminen poistaisi rajaesteen

Tiedotteet • 24.01.2018

EDUSKUNTATIEDOTUS
RIKSDAGSINFORMATIONEN

PN:n valiokunta: ammattipätevyyden vastavuoroinen tunnustaminen poistaisi rajaesteen

Pohjoismaiden neuvoston Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunta kokoontuu Tukholmassa keskiviikkona 24. tammikuuta. Kokousta johtaa valiokunnan tuore puheenjohtaja Johanna Karimäki (vihr.).
Vuoden 2018 Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajamaa Norja jatkaa Suomen viime vuoden aloittamaa työtä helpottaakseen ammattipätevyysvaatimusten vastavuoroista tunnustamista. Valiokunta antaa lausunnon jäsenehdotuksesta, jonka tavoitteena on vastaavien alojen tutkintojen ja ammattipätevyyden automaattinen tunnustaminen Pohjoismaiden ja itsehallintoalueiden kesken. Valiokunnan arvion mukaan tehostettu tunnustamismenettely poistaisi huomattavan rajaesteen Pohjoismaiden väliltä ja siitä olisi hyötyä koko yhteiskuntataloudelle. Pohjoismaissa selvityksissä on käynyt ilmi, että maiden välillä on suuria eroja siinä, miten ne käsittelevät ammattipätevyyksien tunnustamista. Selvitysten mukaan koetaan tarvetta koordinoida järjestelmiä ja jatkaa lisää tietoa opiskelupaikkaa tai työtä hakeville.

Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunta pohtii myös niitä teemoja, joita halutaan vuoden aikana edistää pohjoismaisessa kulttuuri-, opetus- ja tiedepolitiikassa. Keskustelussaan priorisoinnista valiokunta ottaa huomioon sekä PN:n puheenjohtajamaa Norjan painopistealueet, että Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaa Ruotsin aiheet. Kokouksessaan valiokunta käy keskustelut Ruotsin kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnken ja opetus- ja tutkimusministeri Helene Hellmark Knutssoin kanssa.

Valiokunta käsittelee myös jäsenehdotusta Joutsenmerkistä ruoalle, käsitöille ja muotoilulle. Joutsenmerkin tarkoituksena on auttaa kuluttajia valitsemaan ympäristön kannalta parhaat tuotteet ja joutsenesta on tullut hyvin tunnettu ympäristömerkittyjen tuotteiden symboli koko Pohjolassa. Jäsenehdotuksen arvion mukaan pohjoismaisen ruoan, käsityön ja muotoilun merkitseminen Joutsenmerkillä laatu-, kestävyys-, luovuus- ja kauneuskriteereiden perusteella voi edesauttaa pohjoismaisten tuotteiden profilointia sekä Pohjoismaissa että kansainvälisesti. Tavoitteena on myös, että pohjoismaisen ruoan, käsityön ja muotoilun tuottajat valitsisivat kestäviä valmistusprosesseja, jotta saisivat tuotteilleen Joutsenmerkin. Jäsenehdotuksen mukaan tämä edistäisi myös YK:n kestävyystavoitteita.

Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunnan kokoukseen eduskunnasta osallistuvat kansanedustajat Johanna Karimäki (Osaaminen ja kulttuuri -valiokunnan puheenjohtaja, vihr.), Maarit Feldt-Ranta (Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, sd.) ja Eva Biaudet (r.).

Lisätietoja: kansainvälisten asiain sihteeri Anna Kiiskinen, p. 050 574 0453

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com