Puhe eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa, aiheena koulutus ja tutkimus

Puheet • 10.10.2007

Arvoisa puhemies,

Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa on hyviä tavoitteita, kuten korkeakoulujen ja työelämän vuorovaikutuksen vahvistaminen ja kansainvälisyyden lisääminen. Ammatillista koulutusta ja aikuiskoulutusta tarvitaan enemmän, sillä työntekijöistä on jo huutava pula.

Iloitsen siitä, että hallitusohjelmassa painotetaan tutkimuksen ja koulutuksen merkitystä. Kritisoin kuitenkin sitä, että yliopistojen määrärahat ovat tavoitteisiin nähden riittämättömiä. Yliopistojen rahoitus on ollut jo vuosia liian alhainen. Meidän on Suomessa löydettävä uusia kehitysaloja. Vahvuutemme on laatu, innovatiivisuus ja innostus. Me emme pysty ainakaan nyt kilpailemaan massatuotannosta halpatuotantomaiden kanssa. Sen sijaan tekniikka ja huippututkimus on meillä hallussa. Siihen tulee panostaa. Tarvitsemme enemmän resursseja tutkimukseen, erityisesti perustutkimukseen. Sieltä kumpuaa moni teollisuutta hyödyttävä innovaatio.

Pelkään, että valtion tuottavuusohjelma tulee heikentämään korkeakoulujen tasoa. Parhaimmillaan tutkijan työ on luovaa, aivan kuten taiteilijankin työ. Paras tuottavuus tieteelliseen tutkimukseen saadaan siitä, että projektirahoitukset ovat riittävän pitkäjänteisiä. Nyt tilanne on se, että tutkijoiden ajasta noin kolmannes kuluu rahoituksen hakemiseen. Korkeakoulut olisi syytä rajata pois valtion tuottavuusohjelmasta.

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com