Puhe eduskunnassa, aiheena Pallas-Yllästunturin hotellihanke

Puheet • 13.10.2009

Arvoisa puhemies,

Suomen kansallispuistot ovat poikkeuksellisen arvokkaita kansallisaarteitamme, ja periaatteellisista syistä niihin ei sallita rakentamista, lukuun ottamatta näitä kahta poikkeusta, Pallas-Ylläs- ja Koli-tunturia, joissa jo kansallispuistojen perustamisen aikaan oli pienet majoitustilat. Ehkä juuri siksi Pallas-Yllästunturin herkkä luonto onkin jo nyt kulunut. Hotelli on tuonut alueelle paljon väkeä, ja nyt, kun tunturiluonto ei sitä kestä, hallitus on tullut tällaisen esityksen kanssa, jossa ratkaisuna esitetään vain hotellin laajentamista ja vuodepaikkojen lisäämistä. Ministeri Lehtomäki täällä omassa esittelypuheenvuorossansa korosti, että nykytila on erittäin epätyydyttävä ja huono, mutta mielestäni selkeästi paras ratkaisu olisi ollut nykyisten tilojen entisöinti ja mahdollisesti museointi. Miksei olisi voitu harkita sitäkin, että vaikka valtio olisi ottanut sitten vastuulleen tämän hotellin? Niinhän Kolinkin hotelli on valtion hotellina.

Tässä on käytetty monta hyvää puheenvuoroa. Ed. Salolainen esitti ihan aiheellisesti sen huolen, että tämä toisi aivan uudenlaista toimintaa, mitä ei ole perinteisesti kansallispuistoissa ollut ennen: elämysmatkailua, mönkijöitä, telefericohissejä. Ei tällainen sovi kansallispuiston maisemaan. Täytyy muistaa se, että meillä on myös vaellusreppukansaa, joka tarvitsee ihan sellaisia paikkoja, joissa virkistäytyä niin, ettei tarvitse aina olla suunniteltua safaria tai muuta vastaavaa. Kansallispuistothan on perustettu nimenomaan luonnonsuojelu- ja virkistyskäyttöä varten, ja siihen tarkoitukseen ne ovatkin. Itse asiassa pelkäänkin, että tässä ollaan tekemässä poikkeusta, sellaista poikkeusta, että jatkossa on erittäin paljon helpompi tuoda sitten taas uusia rakentamisesityksiä.

Toivon todella, että ympäristövaliokunnassa huomioidaan kansallispuistojen merkitys ja ne periaatteet, jotka kansallispuistoinstituutiota kannattelevat. Kyllä tähän hallituksen esitykseen täytyy saada muutos. On aivan selvää, että näin massiivinen huonepaikkamäärä ei ole kestävä ratkaisu näin upealla paikalla, Pallas-Yllästunturin upealla tunturimaisemalla.

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com