Puhe eduskunnassa liikunnan ja urheilun edistämisestä

Puheet • 05.03.2014

Arvoisa puhemies,

Kirjasto, lenkkipolut ja pyörätiet ovat suomalaisten eniten käyttämiä kulttuuri- ja liikuntapalveluja tuoreen jyväskyläläistutkimuksen mukaan. Liikunnan edistäminen politiikassa pitääkin muistaa kaikilla sektoreilla. Kun käsittelimme eduskunnassa vanhuspalvelulakia, palautteessa nousi runsaasti esille, ettei ikäihmisille suunnattua liikuntaa oltu tarpeeksi huomioitu. Kevyt liikunta ja lihaskunnon ylläpitäminen tukevat sitä, että vanhukset pystyvät asumaan omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Vanhuksille sopivia liikuntavälineitä voidaan sijoittaa asukaspuistoihin. Espoossa on hyvä sovellus, jonka voi muuallekin levittää. Espoo 68+ -sporttikortti tarjoaa ikäihmisille mahdollisuuden käydä kuntosaleilla ja uimahalleissa ilmaiseksi.

Hyvä kaupunkisuunnittelu mahdollistaa arkiliikunnan, kävelyn ja pyöräilyn. Turvallinen ja kauniissa maisemissa kulkeva kevyen liikenteen väylästö houkuttelee liikkumaan. Eduskunnan vastuulla on erityisesti maakunnalliset yhteydet. Uudellamaalla on yli 300 kävelytiehanketta, jotka odottavat toteutusta. Nykyrahoituksella kevyen liikenteen väyliä voidaan toteuttaa vain kourallinen. Tämä on merkittävää siksikin, että kävely ja pyöräily tarjoavat huomattavia terveyshyötyjä, vähentävät riskiä sairastua diabetekseen sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön sairauksiin.

Lasten ja nuorten tasa-arvoiset harrastusmahdollisuudet vähentävät syrjäytymistä. Täällä puheenvuoroissa on paljon annettu kannatusta sille, että kaikin keinoin on edistettävä vähävaraisten lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia. Kuntien on otettava kaikki toimet käyttöön, yksi on esimerkiksi harkinnanvarainen toimeentulotuki, toinen seuratyön tukeminen, ja toivoisin, että ministeri Arhinmäki myös edistää malleja, jotka on kunnissa todettu hyviksi. Turussa esimerkiksi poweraction.net-sivusto tarjoaa ilmaisliikuntaa monipuolisesti kaikille nuorille.

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com