Puhe ilmastosta eduskunnan budjettikeskustelussa

Puheet • 18.12.2018

Arvoisa puhemies,

Varapuhemies Pekkarinen nosti hienosti ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyden puheessaan esiin. Suomi ei voi piiloutua ilmastopolitiikassa isojen maiden selän taakse. Se on juuri näin. Meillä ei ole planeetta B:tä.

Ympäristöministeri Tiilikainen palasi juuri Katowicen ilmastokokouksesta, jossa saatiin laiha sopu. Se on toki parempi kuin lihava riita. Maailma sai yhteiset säännöt päästövähennysten seurantaan ja laskentaan liittyen Pariisin ilmastosopimukseen. Valitettavasti useita yksityiskohtia jäi kuitenkin auki, ja kunnianhimon tasoa on edelleen nostettava. Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi hiljan raporttinsa siitä, kuinka suuret riskit maailmalle tulee, jos maailma lämpenee yli 2 astetta. Korallit kuolevat, merenpinta nousee, Grönlanti sulaa. Pariisin ilmastosopimuksen lupaukset mailta eivät vielä riitä edes 2 asteeseen, saati 1,5 asteeseen, johon meidän on päästävä. Tämä raja turvaisi varmemmin elinolosuhteet tällä planeetalla ja ruokahuollon kaikille Maan asukkaille.

On todella tärkeää, että kaikki puolueet sitoutuvat yhdessä yhteisesti täällä Suomessa vähentämään ilmastopäästöjä ja sitoutumaan tiukempiin tavoitteisiin. Vihreiden tavoitteissa on, että pääsemme eroon kivihiilestä, polttoöljyn ja turpeen poltosta vuoteen 2030 mennessä ja että Suomi olisi hiilineutraali vuonna 2030. Usein puhutaan siitä, että haluamme turvata paremman maailman lapsillemme ja lapsenlapsillemme, mutta jo nyt huomaamme säiden ääri-ilmiöt. Kesällä voi sataa tolkuttomasti tai olla aivan mielettömän kuuma. Hirmumyrskyt leviävät maailmalla. Me olemme juuri se sukupolvi, joka kohtaa tämän ilmastonmuutoksen vaikutukset ja me olemme se sukupolvi, jonka on nyt tartuttava toimeen.

Teknologia ja innovaatiot tarjoavat hyvin mahdollisuuksia. Laitan toivoa esimerkiksi sille, että hiilidioksidista voidaan synteesillä rakentaa muita raaka-aineita. Edustaja Kopra kertoi Lappeenrannan yliopiston edistyksellisestä tutkimuksesta. Myös kiertotalouden mahdollisuudet ovat mittavat. Toisen jäte on toisen raaka-aine.

Edustaja Maijala aikaisemmin viittasi tähän valtion budjettikirjaan, että sen pitää kaikilta osin huomioida ympäristö. Ja näin onkin. Valtion budjetista pitää perata pois ympäristölle haitalliset tuet, kuten me vihreät esitämme. Meillä on myös muovivero ja lentovero repertuaarissamme.

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com