Puhe: Kansalaisaloite rattijuoppouden rangaistuksia on tiukennettava

Puheet • 10.03.2015

Arvoisa puhemies!

Alkoholin suurkulutuksen haitat yhteiskunnalle ovat miljardiluokkaa. Päihdeongelmat aiheuttavat työkyvyttömyyttä ja korottavat terveydenhoitokustannuksia. Karmeimmalla tavalla päihdeongelmat näkyvät rattijuoppoutena. Erityisesti toistuva rattijuoppous on erittäin vaikea hyväksyä ja ymmärtää. Rattijuoppojen uhrien ja heidän läheistensä inhimilliset kärsimykset ovat mittaamattomat.

Kiitän kansalaisaloitteen tekijöitä rohkeudesta tuoda tärkeä asia käsittelyyn. Kansalaisaloitteessa esitetyt asiat ovat erittäin kannatettavia. Kannatan tätä promillerajan, rattijuopumuksen alarajan, laskua 0,2 promilleen ja myös tiukempia rangaistuksia. Ne toimivat omalta osaltaan myös ennalta ehkäisevästi ja lähettävät sen viestin, että yhteiskunta ei hyväksy rattijuopumusta.

Valiokunta on tällä aikataululla tehnyt hyvää työtä, ja nämä ponnet ovat kannatettavia kuten se, että alkolukon käyttöä lisätään ja että selvitetään promillerajojen tarkoituksenmukaisuutta kuten myös rangaistuskäytäntöjä. Toki olisin toivonut, että jo nyt olisi voitu tehdä rohkeampia ratkaisuja, mutta keskustelu on osoittanut, että tahtotilaa hoitaa asia kuntoon kyllä löytyy.

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com