Puhe kansalaisaloitteen lähetekeskustelussa: Rattijuoppouden rangaistuksia on tiukennettava

Puheet • 12.06.2014

Arvoisa puhemies,

Kiitän aktiivisia kansalaisia tärkeän kysymyksen nostamisesta eduskuntakäsittelyyn. Kansalaisaloitteessa esitetään rattijuoppouden rangaistusten tiukentamista. Aloitteen mukaan jopa kuolemantapauksia aiheuttaneiden rattijuoppojen rangaistukset jäävät usein pienemmiksi kuin esimerkiksi talousrikollisten. Tämä ei mahdu oikeustajuun, sillä varsinkin toistuvat rattijuopumusrikokset osoittavat vakavaa piittaamattomuutta ihmisen hengestä. Rangaistusten pituutta on syytä tarkastella erityisesti rikosten ennalta ehkäisemisen näkökulmasta.

Liikenteessä on hyvä olla nollatoleranssi alkoholille, joten aloitteessa esitetty rattijuoppouden promillerajan laskeminen on kannatettava. Myös varhaisen puuttumisen ajatus on hyvä. Ensimmäisen kiinnijäämisen jälkeen ajokielto ja hoitoonohjaus ovat kannatettavia. Toivon aloitteelle perusteellista käsittelyä eduskunnassa sekä laajaa avointa asiantuntijakuulemista.

Alkoholin ongelmakäyttöä on ehkäistävä muillakin poliittisilla päätöksillä, kuten kieltämällä alkoholin mielikuvamainonta sekä nostamalla alkoholin verotusta. Päihdetyölle on turvattava riittävä rahoitus kunnissa, sillä monesti on kysymys myös lapsen asemaa parantavasta ennalta ehkäisevästä työstä.

Rattijuopumuksen vastainen työ on yksi keskeinen toimi alkoholihaittojen vähentämisessä. Alkoholin ongelmakäyttö aiheuttaa alkoholistille ja hänen läheisilleen pahoinvointia sekä terveys- ja mielenterveysongelmia. Kustannukset sosiaali- ja terveyssektorilla ovat suuret kuin myös työkyvyttömyydestä aiheutuvat kulut, puhumattakaan siitä tuskasta, mitä rattijuopon uhrit ja omaiset joutuvat kokemaan.

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com