Puhe kansalaisaloitteesta turkistarhauksen kieltämiseksi

Puheet • 18.06.2013

Arvoisa puhemies,

Kansalaisaloite turkistarhauksen kieltämiseksi siirtymäajalla ehti ensimmäisenä kansalaisaloitteena historialliseen eduskuntakäsittelyyn. Aloite sai hyvän ja perusteellisen käsittelyn, ja syntyi vilkasta keskustelua eläinten hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä. Perustuslakivaliokunta varmisti elinkeinosta luopumisen perustuslaillisuuden, kunhan siirtymäajasta ja vaihtoehtoisista elinkeinoista huolehditaan.
Elinkeinon eettisyys on ollut esillä. Mielestäni villieläimen pitäminen pienessä ritiläpohjaisessa häkissä yhden virikkeen eli purukapulan kanssa ei ole kestävää eikä oikein. Olemme nähneet kuvia myös sairaista eläimistä: vuotavia silmiä, purtuja häntiä ja häiriökäyttäytymistä. Nykyisessä muodossaan turkistarhausta vastustaa iso osa kansasta. Monessa Euroopan valtiossa tarhaus on kielletty.

Arvoisa puhemies,

Kansalaisaloite on hyvällä tavalla tuonut demokratiaan uuden työkalun. Olen iloinen siitä, että eläinten hyvinvointi on noussut aloitteen käsittelyn myötä yhteiskunnalliseen keskusteluun. Parannusta eläinten oloihin voimme saada myös uudistamalla eläinsuojelulain, ja toivon tämän keskustelun vaikuttavan eläinsuojelulain kokonaisuudistukseen. Vihreä ryhmä kannattaa turkistarhauksesta luopumista siirtymäajalla.

Arvoisa puhemies! Kannatan edustaja Haapasen esitystä eli lausumaehdotusta.

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com