Puhe pääministerin ilmoituksesta sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen etenemisestä

Puheet • 16.05.2013

Arvoisa puhemies,

Erikoissairaanhoidon menot ovat kasvaneet yli 5 prosenttia vuosittain, mutta säästötoimenpiteet ovat kohdistuneet perusterveydenhuoltoon. Ihmiset monissa kunnissa kokevat, ettei lääkärille pääse, kun on hätä, ennalta ehkäisevistä sosiaalipalveluista puhumattakaan. Vastaanottoaikoja terveyskeskuksiin joutuu odottamaan. Muutosta tarvitaan.


Työryhmän esitys on askel oikeaan suuntaan. Apua tarvitseville tarvitaan sekä sosiaalista tukea että terveydenhoidon palveluita hyvinä hoitopolkuina, joissa hallinnolliset rakenteet eivät näy asiakkaille. Toisaalta jatkotyötä tarvitaan vielä monessa asiassa. Esimerkiksi demokraattinen päätöksentekomalli, joka turvaa lähipalvelut tasapuolisesti asukkaille, on vielä täsmentymättä. Yksi pullonkaula terveyspalveluissa on hoitohenkilökunnan saaminen julkisiin palveluihin, ja henkilökunnan jaksaminen on monesti äärirajoilla, ja tähän toivon jatkossa erityishuomiota.

Arvoisa puhemies! Metropolialueelle on tulossa oma erillisratkaisunsa, mutta sen linjaukset ovat vielä selvitettävänä. Kysyisin arvoisalta ministeriltä: missä aikataulussa metropoliratkaisu tarkentuu?

 

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com