Suomen puheenjohtajuusohjelman tavoitteet esillä PN:n Osaaminen ja kulttuuri -valiokunnan kesäkokouksessa

Tiedotteet • 26.06.2017

EDUSKUNTATIEDOTUS

26.6.2017

Suomen puheenjohtajuusohjelman tavoitteet esillä PN:n Osaaminen ja kulttuuri -valiokunnan kesäkokouksessa

Pohjoismaiden neuvoston Osaaminen ja kulttuuri -valiokunta kokoontuu Helsingissä ja Espoossa 26.-28. kesäkuuta. Eduskunnasta kokoukseen osallistuvat kansanedustajat Paavo Arhinmäki (vas.), Maarit Feldt-Ranta (PN:n Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, sd.) ja Johanna Karimäki (vihr.). Kokouksessa painotetaan Suomen puheenjohtajuusohjelman tavoitteita pääteeman "Sivistyksen Pohjola" alla.

Suomen puheenjohtajuusvuoden yhtenä tavoitteena on kannustaa Pohjoismaita jakamaan parhaita käytäntöjä haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten koulutusmuodoista. Valiokunnan jäsenet saavat tietoa muun muassa Espoon kaupungin alaikäisille turvapaikanhakijoille suunnatuista maahanmuuttajapalveluista. Valiokunta vierailee Espoon kaupungin alaikäisten yksintulevien pakolaislasten ja -nuorten perheryhmäkodissa. Valiokunnan kesäkokouksen yhteydessä järjestetään myös asiantuntijaseminaari koulupudokkuudesta, johon osallistuvat valiokunnan suomalaisjäsenten lisäksi sivistysvaliokunnasta jäsenet, kansanedustajat Li Andersson (vas.), Sari Multala (kok.) ja Mikaela Nylander (r.).

Valiokunta tutustuu kesäkokouksen yhteydessä Aalto yliopiston pohjoismaiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön sekä Pohjoismaisen kulttuuripisteen nuorille suunnattuihin kieli- ja kulttuurivaihto-ohjelmiin. Suomen puheenjohtajuusvuoden tavoitteena on kannustaa erityisesti nuoria osallistumaan pohjoismaiseen koulutus- ja kulttuurivaihtoon sekä saamaan Pohjoismaiset korkeakoulut lisäämään yhteispohjoismaisia ohjelmia.

Valiokunta keskustelee kolmesta digitalisaatiota koskevasta jäsenehdotuksesta, joilla pyritään edistämään pohjoismaista yhteistyötä korkea-asteen koulutuksen ja tutkimuksen digitalisaatiossa, hyvinvointiteknologiaa tukevia 5g-ratkaisuja sekä toimivia tietoliikenneyhteyksiä koko Pohjolassa. Teema tukee Suomen puheenjohtajuusohjelmaa, jonka mukaan digitalisaation vahvistamisella Pohjoismaat ovat jatkossakin oppimisen ja koulutuksen kärkimaita. Käsittelyssä on myös ehdotus TV-palveluiden maakohtaisten estojen poistamiseksi. Mahdollisuus seurata naapurimaiden televisiokanavia on tärkeää kielten ja kulttuuriymmärryksen edistämiseksi Pohjoismaiden välillä.

Lisätiedot: Kansainvälisten asiain sihteeri Anna Kiiskinen p. +358 (0)50 574 0453

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com