Kansanedustajat Karimäki ja Myllykoski: Suomeen Aurinkoatlas aurinkoenergian edistämiseksi

Tiedotteet • 23.02.2017

Tiedote 23.2.2017
Julkaisuvapaa heti

Kansanedustajat Johanna Karimäki (vihr) ja Jari Myllykoski (vas) jättivät hallitukselle kirjallisen kysymyksen Aurinkoatlaksen saamiseksi Suomeen. Kyseessä olisi avoin tietopalvelu Suomen aurinko-olosuhteista, joka vauhdittaisi Suomen aurinkoenergia-alan kehitystä.

Noin kymmenen vuotta sitten Suomessa tehtiin poliittinen päätös teettää Tuuliatlas. Tuuliatlas on avoimen datan palvelu, joka esittää tuulitiedot Suomen kartalla. Tuuliatlas on ennen kaikkea kaavoituksen, aluesuunnittelun ja voimalarakentamisen suunnittelun työväline. Se on ollut merkittävä mahdollistaja Suomen tuulivoimainvestoinneille.

On herännyt ajatus, että vastaava avoin data olisi erittäin hyödyllistä aurinkoenergian edistämiseksi. Aurinkoatlas olisi kartasto, joka kuvaa pitkänajan keskimääräisen aurinkoenergian alueellisen jakautumisen. Aurinkoatlas antaisi kuluttajille, kaavoittajille ja yrityksille tietoa aurinkoenergian mahdollisuuksista ja hyödyllistä tietoa optimaaliseen aurinkopaneelien asentamiseen. Aurinkoenergian lisääminen kasvattaisi Suomen energiaomavaraisuutta ja loisi uusia työpaikkoja. Kansanedustajat muistuttavat myös uusiutuvan energian hybrideistä, joihin aurinkoenergia sopii erityisen hyvin. Esimerkiksi mahdollisuudet energian varastointiin on olemassa maalämmön, lämminvesivaraajan ja aurinkopaneelien yhdistelmässä.

Ilmatieteen laitos toteutti syksyn 2016 aikana kyselytutkimuksen selvittääkseen Aurinkoatlaksen tarvetta potentiaalisten käyttäjien joukossa. Uutta Aurinkoatlasta pidettiin kyselyn mukaan hyvin tarpeellisena. Olemassa olevat kansainväliset aurinkotietokannat ja kaupalliset aurinkoenergiasovellukset sisältävät Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen osalta usein vajavaista tietoa maamme keskimääräisistä aurinkoenergiaoloista. Ja siksi olisi tarpeellista tehdä päätös Aurinkoatlaksesta ja pystyttää tarjouskilpailu Aurinkoatlaksen tuottamiseksi.

Lisätietoja:
Johanna Karimäki p. 050 512 1948
Jari Myllykoski p. 050 512 0648

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com