Tiedote: Kansanedustajat kysyivät kehitysvammaisten työllistymisestä

Tiedotteet • 10.11.2017

Tiedote 10.11.2017
Julkaisuvapaa heti

Kansanedustajat kysyivät kehitysvammaisten työllistymisestä

Kansanedustajat Johanna Karimäki ja Krista Mikkonen jättivät tänään kirjallisen kysymyksen kehitysvammaisten ihmisten työllistymisestä. Kysymyksen taustalla on Kehitysvammaliiton #tavoitteenatyö-kampanja, jossa kehitysvammaisia nuoria on ollut viikon ajan tet-harjoittelussa eduskunnassa.

- Kehitysvammaisten työllisyysaste Suomessa on vain 2 %. Se on aivan liian vähän. Tällä hetkellä tuhansia kehitysvammaisia henkilöitä jätetään työelämän marginaaliin tai täysin ulkopuolelle, huomauttaa eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmän puheenjohtajana toimiva Karimäki.

- Tet-harjoittelussa eduskunnassa olevat nuoret toivovat saavansa tulevaisuudessa töitä päiväkodista, kaupasta, Korkeasaaresta tai vaikka eduskunnasta. Arvioiden mukaan 3 000 kehitysvammaista henkilöä voisi työllistyä työsuhteiseen palkkatyöhön. On tärkeää, että heillä olisi siihen mahdollisuus, toteaa Mikkonen.

Kehitysvammaisten työllistymistä on voitaisiin edistää lisäämällä tuettua oppisopimuskoulutusta. Tuetulla oppisopimuksella on saatu hyviä tuloksia aikaan maailmalla, mutta Suomessa sitä on hyödynnetty liian vähän.

- Oppisopimuskoulutus estää selkeästi syrjäytymistä ja antaa vammaisille kokemuksen osallisuudesta sekä mielekkäästä, arvokkaasta elämästä. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan suurin osa vammaisista oppisopimusopiskelijoista sai koulutuksen jälkeen joko kokopäivä- tai osa-aikatyön, kertoo Mikkonen.

- Saksassa oppisopimuskoulutusta on kehitetty yhteistyössä maan työelämän kanssa, ja työnantajilla on lakisääteinen velvoite työllistää vammaisia. Tällainen velvoite voisi tukea kehitysvammaisten työllistymistä myös Suomessa, Karimäki toteaa.

Karimäki ja Mikkonen kysyvät hallitukselta, millaisiin toimiin hallitus aikoo ryhtyä kehitysvammaisten työllisyysasteen nostamiseksi ja tuetun oppisopimuskoulutuksen tehokkaammaksi käyttöön ottamiseksi.

Lisätietoja:

Johanna Karimäki, p. 050 512 1948
Krista Mikkonen, p. 044 262 7881

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com