Viheralueet kuuluvat kaikille

Lehdissä julkaistut kirjoitukset • Lehtivihreä • 01.02.2006

Elinympäristössä arvostetaan eniten väljyyttä ja vehreyttä. Espoon luonnonläheisyys mahdollistaa tällaisen elinympäristön. Siksi asuinalueita kaavoitettaessa on tärkeää säästää viheralueita, joissa liikkua ja joihin vetäytyä luonnon rauhaan. 

Viheralueet ovat osa kaupunkia. Viimeiset vapaat rantametsät, kulttuurihistorialliset maisemat ja suuressa suosiossa olevat lähimetsät pitää säilyttää. Tämän tavoitteen eteen kaupunkisuunnittelulautakunnan vihreät jäsenet ovat sitkeästi työskennelleet vuosia. Työn voi sanoa kantaneen hedelmää, kun katsoo tekeillä olevaa Etelä-Espoon yleiskaavaa. Monia viheralueita, kuten Rullavuori, Hanikan ranta, Sammalvuori, Friisinkallio, Tvijälpin saari, Elfvikin metsä, Leppävaaran kartanon alue sekä useita muita on nyt säästetty jälkipolvien iloksi. Vihreiden esityksestä säästyi myös Suurpellon aluetta piristävä Kokinkylän saniaiskorpi. 

Kun rakennetaan uutta, on säilytettävä myös vanhaa ja arvokasta, luontoa ja kulttuurimaisemaa. Kerran tuhottua, hävitettyä metsää, räjäytettyä kalliota ei saa enää koskaan takaisin. Seuraava suuri haaste on Näkinmetsän kaavoitus siten, että luonto- ja kulttuuriarvot säilyvät. Näkinmetsä on tärkeä ekologinen yhteys Nuuksion ja keskuspuiston välillä, mutta myös tärkeä lähivirkistysalue Kauklahden asukkaille. 

Rakastetut luontokohteet on säästettävä kaikkien espoolaisten iloksi. Se on Espoon vahvuus: asua kaupungissa, olla lähellä luontoa. 

Johanna Karimäki,
DI, tutkija,
kaupunginvaltuutettu, kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen,
vihreiden ehdokas eduskuntavaaleissa 2007 

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com