Vihreät kansanedustajat: Mielenterveyspotilaiden omaishoitajia on tuettava

Tiedotteet • 07.10.2016

Tiedote 7.10.2016
Julkaisuvapaa heti

Tänä viikonloppuna vietetään valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää eli Ilonan päivää. Vihreät kansanedustajat ovat jättäneet tänään 7.10 aiheesta kirjallisen kysymyksen, jossa he kysyvät, miten hallitus aikoo parantaa mielenterveyspotilaiden omaishoitajien tukea.

Omaishoidon tuen eri toimet, kuten vapaapäivät, rahallinen tuki sekä omaishoitoa tukevat palvelut ovat keskeisiä. Yksi väestöryhmä kuitenkin puuttuu tuen piiristä liki täysin. Vain kolme prosenttia omaishoidon tuen saajista on mielenterveyspotilaiden omaisia. Mielenterveysomaisten keskuksen FinFamin mukaan yli 400 000 suomalaista hoivaa mielenterveysongelmista kärsivää läheistään. Valtaosa heistä hoitaa sairastunutta läheistään ilman vapaapäiviä ja taloudellista tukea.

- Omaishoidosta säästäminen on todella lyhytnäköistä, sillä pahimmassa tapauksessa omaishoitaja uupuu työssään, eikä enää jaksa toimia omaishoitajana ja saattaa joutua autettavaksi itsekin, toteaa Karimäki.

Omaiset ovat mielenterveystyön voimavara. Omaishoidon tuen kehittämisessä on pohdittava sitäkin, että omaishoitoa ja ansiotyötä pitäisi voida sovittaa joustavammin yhteen. Myös matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita tarvitaan lisää. Mielenterveyspalveluihin ei nykyään saa helposti ja nopeasti lähetettä. Kolmen kuukauden odottelu voi olla mielenterveydelle tuhoisaa, kun sen sijaan nopea terapia voi pelastaa ihmisiä syvemmältä mielen häiriöltä.

Kirjallisen kysymyksen allekirjoittivat seuraavat kansanedustajat: Johanna Karimäki, Krista Mikkonen, Heli Järvinen, Outi Alanko-Kahiluoto, Jyrki Kasvi, Jani Toivola, Satu Hassi, Antero Vartia ja Ozan Yanar.

Lisätietoa:
kansanedustaja Johanna Karimäki, p. 050-512 1948
johanna.karimaki@eduskunta.fi

 

Blogi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com