Kansanedustajat Karimäki ja Hänninen: lapsiperheköyhyyden vähentäminen aloitettava nyt

Tiedotteet • 23.11.2018

Tiedote 23.11.2018, vapaa julkaistavaksi

Kansanedustajat Johanna Karimäki (vihr) ja Katja Hänninen (vas) jättivät hallitukselle kirjallisen kysymyksen lapsiperheköyhyyden ja syrjäytymisen vähentämisestä.

Suomessa joka 8. lapsi elää köyhässä perheessä. Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuore tutkimus antaa karun kuvan lasten pahoinvoinnin kasvusta. Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet. Köyhyys on lisääntynyt, erityisesti yksinhuoltajaperheissä ja monilapsisissa perheissä.

Tämä on kansallinen hätätila lapsen puolesta. Näin ei voi jatkua, vaan lapsiperheköyhyyden vähentäminen on aloitettava nyt, Karimäki sanoo.

Lapsuusiän olosuhteet heijastuvat koko elämän hyvinvointiin ja terveyteen. Investoimalla peruspalveluihin ja ehkäisevään työhön säästetään kalliista korjaavista toimenpiteistä. Mutta hallitus on leikannut perheiden etuuksia jäädyttämällä lapsilisien indeksikorotukset, rajoittamalla lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen, kasvattamalla päivähoidon ryhmäkokoja, sekä leikkaamalla työttömien ja muiden vähäosaisten perusturvaa ja etuuksia.

Näin ei voi jatkua, vaan hallituksen on peruttava leikkaukset lapsiperheiltä kuten lapsilisien indeksijäädytykset, Hänninen vaatii.

Päiväkodeissa levottomuus on lisääntynyt, kun osa lapsista on osapäiväisiä ja joutuvat lähtemään kesken leikkien kotiin. Lapsen oikeus päivähoitoon on palautettava, vaativat Karimäki ja Hänninen. Se tukee kaikkein heikoimmassa asemassa olevaa lasta.

Kansanedustajat Karimäki ja Hänninen vaativat myös koulutusleikkauksien peruuttamista ja aidosti maksutonta toisen asteen koulutusta. Oppimateriaalien kalleus ei saa johtaa koulutuksen keskeytymiseen. Jokaiselle peruskoulun päättävälle nuorelle on taattava koulutuspaikka.

Kirjallinen kysymys kokonaisuudessaan on täällä.

Kuluneella viikolla on vietetty lapsen oikeuksien viikkoa ja Eduskunnan Lapsen puolesta ryhmä on tavannut lapsijärjestöjen edustajia.

Eduskunnan Lapsen puolesta ryhmässä kansanedustajat yli puoluerajojen ajavat lapsen etua ja näkökulmaa päätöksentekoon. Ryhmän puheenjohtajuus kiertää vuosittain puolueiden välillä. Vihreiden Johanna Karimäki toimii ryhmän puheenjohtajana vuonna 2018 ja tulevana vuonna 2019 puheenjohtajuus siirtyy Vasemmistoliiton Katja Hänniselle.

Lisätietoja:

Johanna Karimäki p. 050 512 1948
Katja Hänninen p. 050 512 3325

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com