Kevät-kesä 2018

Mökkimessuilla paneelikeskustelussa pohdittiin mökkiläisvaikuttamista, metsien ja vesistöjen suojelua, tieosuuskunta-asioita, lossiliikennettä, sotea, nettiyhteyksiä. Paljon tärkeitä kysymyksiä ja asiaa. Suomessa on yli puoli miljoonaa vapaa-ajanasuntoa, joten asia koskettaa monia.

mokkimessut

Espoon keskuksen kevätmarkkinoilla puhutti muun muassa vanhusten hoiva, katujen hiekoitus ja ilmastonmuutos. Lapsia kiinnostivat ilmapallot. Vihreät pallot ovat luonnonkumia, eivät muovia.

Kevatmarkkinat

Tämä monirotuinen vanhempi herrasmies löysi meiltä uuden kodin. Hän on lempeä ja viisas koira.

nallukka

Vappuaamun kävelyllä.

vappu

Fiskarsinmäen kevään kukkaloisto on hurmaava.

fiskarsinmaki

Kävin tutustumassa Vantaan vanhus- ja vammaispalveluihin. Malminiityn toiminta- ja asumiskeskuksessa hoitajat esittelivät vammaisten päivätoimintaa ja vanhusten hoivaa. Täällä Vantaalla kehitysvammaiset saavat palkkaa työstään, kuten kuuluukin. Toimintakeskuksen keittiötyö, siivous ja pyykki hoituvat näin. On opettavaista nähdä ja kuulla hoitajilta, mikä hoitotyössä on tärkeää ja mitä tarpeita vanhuspalveluissa on. Osuimme juuri mukavaan toimintaan paikalle, kun asukkaat leipoivat pullaa. Meillä oli hyvä juttutuokio monen vanhuksen kanssa. Sairaanhoitajaliiton pj. Nina Hahtela ja viestinnästä Johanna Parmanen olivat myös mukana. He kertoivat hoitajien työn kehittämistarpeista, jotta työssä jaksaa paremmin. Hoitajan työtä tehdään sydämellä, mutta työn resursseista on huolehdittava. Vantaan asumispalvelujen Nina Linja kertoi Vantaan hoivapalveluista. Kiitos kaikille antoisasta päivästä, myös edustajatovereille Antti Kaikkonen (kesk) ja Mia Laiho (kok)!

palvelutalo

Uudellamaalla on monia ihania ruukkeja ja tänä vuonna Strömforsin ruukki Kymijoen rannalla valittiin vuoden uusmaalaiseksi kyläksi! Palkinto annettiin toukokuussa Ruotsinpyhtään Kymijokilaakson kylien kyläyhdistykselle ja Vireä Strömfors ry:lle. Strömforsin ruukin ihana idylli kylpi auringossa kesäkauden avajaisissa. Täällä on todella paljon nähtävää! Ruukin pajamuseo kertoo alueen historiasta, kankirautapajasta ja asukkaista. Pienessä kirkossa oli avoimet ovet ja kyläyhdistyksen pullakaffet maistui. Strömforsin kyläyhdistyksen aktiivit kertoivat kylien yhteisöllisyydestä. Onnea kaikille kyläläisille!

ruotsinpyhtaa

Olin Mankkaan Lukupurolla Espoon ympäristöyhdistyksen vieraslajitalkoissa. Jättipalsami on vallannut puron penkereet ja tien varret. Ihan valtoimenaan se on tukahduttanut alleen kotoperäiset lajimme. Porukalla keräsimme 3 tunnissa 50 jätesäkillistä kasvustoa! Mutta silti kasveja jäi vielä alueelle. Tässä alkukesän vaiheessa kasvit eivät ole vielä kovin suuria, mutta niitä kannattaa napsia koko kesän pois aina tavattaessa. Kaikki uudet talkoot ovat tervetulleita. Myös kaupungin ja valtion on panostettava enemmän vieraslajien torjuntaan sekä tukeen yhdistyksille. Kiitokset vielä kaikille kanssakitkijöille ja talkoita organisoineelle Espyylle!

talkoot

Inkoon päivillä Pro Inkoon teltalla päivitin tietoja Ingarskilanjoen taimenista ja kutupaikkojen kunnostuksesta. Yhdistys tekee tärkeää vaikuttamistyötä avolouhoshankkeiden haittojen torjumiseksi. Pölyn ja melun torjumiseksi tarvitaan tiukempaa ympäristölainsäädäntöä, eikä louhoksia pitäisi voida perustaa arvokkaille alueille. Torilta ostin ihania uusia perunoita viljelijältä, lähiruokaa Inkoon Tähtelästä. Kirjailija Sture Lindholm kertoi vuoteen 1918 sijoittuvasta teoksestaan "Vankileirihelvetti Dragsvik". Historia on hyvä tuntea, jottei sen kauhut toistu. Tänään on paremmin. Inkoon päivässä todella tunsi yhteisön ilon ja musiikki soi.

Inkoo

Perattiin talkoissa Ingarskilanjoen sivujokea Torbackanjokea. Se on yksi Etelä-Suomen parhaista kutemajoesta taimenille. Paljon lähti oksaa, pajua ja risua uoman tieltä. Vesi lähti virtaamaan ja joen mutkat saatiin näkyviin. Vielä myöhemmin loppukesästä laittavat tuonne kutusoraikkoa. Talkoita organisoi Pro Inkoo ja seudun ympäristöyhdistys.

taimentalkoot

Kaunis Kopparnäs Inkoossa.

Kopparnas

Keskustelu tekoälystä SuomiAreenalla oli innostava. Opin paljon uutta huippuasiantuntijoilta. Tarvitaan sääntelyä, joka turvaa kehityksen ja samalla ihmisoikeudet ja yksityisyyden suojan. Myös herkät väestöryhmät on huomioitava ja estettävä digisyrjäytymistä. Suomi voi olla tekoälyn ja robotiikan edelläkävijä, meillä on siihen kaikki edellytykset!

AI-keskustelu

Saaristomuseo Pentala avattiin kesällä. Museo sijaitsee vanhalla kalastajatilalla Espoonlahdella, Pentalan saaressa. Vanhin rakennus, kalastajatorppa, on rakennettu 1790-luvun alussa. Pentalan saari on helmi. Siellä on luontopolku, luonnon hiekkaranta Diksand sekä kirkasvetinen järvi, jossa on saari!

Pentala

Iltarasteilla Velskolassa Nuuksiossa. Metsässä liikkuminen ja rastien löytäminen on mukavaa. Kuntosuunnistus on meidän koko perheen yhteinen harrastus kolmen sukupolven voimin!

iltarastit

Vierailin kesällä useassa päiväkodissa. Saunarannan päiväkodissa luin Minttu -kirjaa suloisille nelivuotiaille. Ja näin, kuinka varhaiskasvatuksessa tehdään työtä täydestä sydämestä. Eteenpäin viemisiksi tuli tärkeää evästystä. Ryhmäkokoja on pienennettävä, jotta päivähoito on laadukasta. Ja tarvitaan matalan kynnyksen neuvontaa ja apua perheille. Lasten turvallinen päivä rakentuu monesta asiasta, kuten liikunnasta, leikistä ja metsäretkistä. Päivähoitoa voidaan järjestää monella tavalla. Kunnan tarjoaman päivähoidon on oltava hyvin resursoitu ja yksityiset toimijat voivat täydentää palveluja. Perheille on tärkeää, että lapselle löytyy turvallinen hoitopaikka läheltä. Espoossa ei koskaan otettu käyttöön päivähoidon rajausta työttömien lapsilta ja hyvä niin. Myös Vantaalla palautettiin kaikille lapsille oikeus päivähoitoon. Me vihreät ajamme eduskunnassa lapsen oikeutta päivähoitoon ihan kaikissa kunnissa. Näillä vierailuilla oli hyvä nähdä mikä on tärkeää, kun varhaiskasvatuksessa lapsen etu on tärkein.

Saunalahti

Vihreän eduskuntaryhmän kesäkokous pidettiin Kouvolassa. Tässä olemme kaupungintalolla. Tapasimme myös kouvolalaisia torilla ja kävimme tutustumassa Verlan paperitehdasmuseoon. Kesäkokouksessa pohdimme vihreää politiikkaa, uusia avauksia ja syksyn eduskuntakäsittelyjä.

vihreat

Espoon Diakoniasäätiön Työhönvalmennuskeskus auttaa pitkäaikaistyöttömiä löytämään työpolun. Valo-valmennuksessa voi suorittaa myös ammatillisen koulutuksen osatutkinnon. Työpajoilla kierrätetään elektroniikka-romua, tehdään käsitöitä, korjataan pyöriä ja paljon muuta. Monelle tuki ja ohjaus työllistymiseen on viimeinen oljenkorsi ja paluu työelämään onnistuu. Tällaisia mahdollisuuksia tarvitaan lisää!

Diakoniasaatio

Lapinjärven kunta järjesti kiinnostavan seminaarin "Ihmislähtöinen kunta". Oli asiaa muistiystävällisestä kunnasta, taiteen merkityksestä ja suunnitelmista rakentaa biokiertotalouden ekosysteemiä. Täällä itäisen Uudenmaan maaseutukunnassa on pöhinää ja yhteisöllisyyttä! Muistiystävällisessä kunnassa kaupunkisuunnittelussa huomioidaan ihminen ja esteetön kulku keskustassa. Taiteella on lisätty viihtyisyyttä ja tehty porukalla yhteisötaideteoksia. Kunnassa on paljon maatiloja ja on fiksua edistää elinvoimaa biokiertotaloushankkeilla. Toivottavasti suunnitelmat biokaasulaitoksesta toteutuvat! Vesistöjen suojelussa on käynnissä kokeilu, jossa ravinteita sieppaava kontti on Lapinjärveen laskevassa ojassa. Kuulin myös kaupungin yhteisestä työhuoneesta kirjastolla ja kyläkoulujen tulevaisuudesta. Elokuussa on käynnistynyt kiinnostava mobiiliyhteistyö Etelä-Pohjalaisen kunnan kanssa. Porlammin kyläkoulu sai näin uusia oppilaita. Kaikki tämä tieto antaa minulle päättäjänä eväitä toimia koko Uudenmaan parhaaksi. Biotalous on maaseudulla iso mahdollisuus ja koulutus on turvattava koko maassa.

Lapinjarvi

Täällä Porvoon linnamäellä sijaitsi vanha keskiaikainen puulinna. Siitä on jäljellä ympäröivät kaivetut maavallit ja kellarikuopat. Puuosat ovat lahonneet. Paikka on hieno, täällä tuntee historian havinan. Ja on kauniit näkymät Porvoon vanhaan kaupunkiin ja kirkolle.

Iso Linnamaki

Nuuksion Sorvalammen vesi on ihanan raikasta, kelpaa uida!

Sorvalampi

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com