Kesäkuvia 2017 Uudellamaalla ja muualla

Kesällä tuli reissattua biokaasuauton matkassa Uudellamaalla. Työ vei Maltalle EU-kokoukseen ja Poriin SuomiAreenalle. Kävin myös juhlavuoden uudessa kansallispuistossa Hossassa.

EU-kokouksen teemoina olivat brexit, meripolitiikka ja maahanmuutto. Suomen delegaatiossa oli Suuren valiokunnan jäseniä. Vaadin puheessani kestävää meripolitiikkaa. Kalastuskiintiöiden on oltava tieteellisen neuvon mukaiset. Jos maailman kalakannat hupenevat, ei kalastettavaa enää ole! Salakalastukseen on puututtava yhteistyöllä ja valvonnalla.

Malta

Hangon Tulliniemessä manner-Suomen eteläisimmällä luontopolulla. Täällä on huikaisevan kaunista! Tulliniemi on monen uhanalaisen lajin turvapaikka, lintujen levähdysalue ja merilintujen pesimäpaikka.

Tulliniemi

Kirkasta vettä, silokallioita, lehtipuita Hangon Tulliniemessä.

Hanko

Pieni rakas juhannuspoika Suomen suvessa, mökillä Pirkanmaalla.

Vili

Porin SuomiAreenalla "Energialoikkaan kerrostalo kerrallaan" –keskusteluun johti oivallisesti Jorma Uotinen. Hän näytti, että hyvässä loikassa on tukeva alusta, josta ponnistaa, joustava ilmava lento ja "happy landing". Miten saada energialoikkaan happy landing? Tärkeä kysymys, johon haimme vastauksia. Kuntien rooli, teknologian kehitys ja lainsäädäntötarpeet puhuttivat. Ekologinen maalämpö on kerrostaloillekin mahdollisuus pienentää asukkaiden hiilijalanjälkeä.

SuomiAreena

Hossan Julma-Ölkyn kanjonijärvi. Hossaan perustettiin Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi uusi kansallispuisto. Arvokas ja tärkeä paikka Suomessa, patikointi näissä maisemissa oli elämys! Mutta miksei myös Uudenmaan Porkkalaan perustettu kansallispuistoa? Porkkala sai kisassa hopeaa ja rahoitusta uusien retkeilyreittien kunnostamiseksi.

Hossa

Joku on sekoittanut punamultaa ja rasvaa, maalannut kallioon tikkuihmisiä, hirviä ja muita otuksia tuhansia vuosia sitten. On ihmeellistä katsoa näitä kuvia Värikalliolla, Hossan kansallispuistossa.

Kalliomaalaus

Pyhätunturin korkeimmalla huipulla, Noitatunturilla.

Noitatunturi

Svartholman merilinnoitus oli mieluinen retkikohde Loviisassa. Se rakennettiin pääosin 1750-luvulla Augustin Ehrensvärdin suunnitelman mukaan.

Svartholma

Hirvihaaran koski Mäntsälässä ja 100 vuotta vanha kivisilta.

Hirvihaara

Pukkila tervehtii tulijoita pukkitaiteella ja keskustassa oli Ite-näyttely Pappilan puistossa. Söimme hyvin ravintola Onnentuvassa.

Pukkila

Askolan kirnukalliolla on monta erimuotoista ja –kokoista kirnua. Jokainen on ainutlaatuinen, luonnon muovaama taideteos. Ne syntyivät jääkauden vesipyörteistä ja kivistä. Suurin kirnuista on 10 metriä syvä Jättiläisen kuhnepytty, kuvassa keskellä. Ja vasemmalla Tulipunakukka. Askolan 20 hiidenkirnun alue on maailmanlaajuisesti harvinainen. Luontopolku laskeutuu Kirnukalliolta Porvoonjokilaaksoon, kansallismaisemaan. Kuvassa oikealla on kirjailija Johannes Linnankosken nuoruudenkoti.

Askola

Lapinjärvellä kiersimme kulttuuripolun, kylänraitin, kotiseutumuseon, ohi kirkkojen Lapinjärven rantaan asti. Kirkkomaalla on muistomerkki kotirintamanaisille, hieno ele. Kahvit maistuivat keskustan idyllisessä Monica's Caféssa.

Lapinjarvi

Nurmijärven Nukarinkoski on komea luonnonnähtävyys, Vantaanjoen vesistön suurin koskijakso. Ihana ulkoilupolku kulkee satumaisen joen vartta, lehtometsässä. Poikkesimme myös Aleksis Kiven lapsuudenkodissa ja Taborinvuoren museoaluella.

Nukarinkoski

Siuntion Krejansbergetiltä on huikeat näkymät laaksoon, peltomaisemaan ja kirkolle. Ilta-aurinko paistoi kultaisena. Täällä on merkkejä muinaisesta asutuksesta, muun muassa kirkon vieressä Skällbergetin rautakautinen linnavuori. Krejansbergetiltä löytyy 5 pronssikaudelle ajoittuvaa röykkiöhautaa.

Siuntio

Yksi Siuntion Krejansbergetin pronssikautisista haudoista.

Pronssikausi

Laukkosken luontopolulla Pornaisissa on kyläläisten "Ojamyllystä" jäljellä sammaloituneet myllynkivet. Pornaisten luontopolku yllättää monipuolisuudellaan: on korkeita kallioita, siirtolohkareita, hiidenkirnuja, metsää, vanhaa kalkkikivilouhosta.

Laukkoski

Torholan luola Lohjalla on Suomen suurin kalkkikiviluola. Luolan sisällä on tunnelmallista ja kuten näkyy, siellä mahtuu seisomaan. Pohjanlepakoiden tiedetään talvehtivan Torholan luolassa. Ympärillä on herkkä Karkalin luonnonpuiston lehtometsä ja Lohjanjärven ranta.

Torholan luola

Karkkilasta löytyy yksi Etelä-Suomen hienoimmista vapaista koskista, 3 metriä korkea Myllykoski.

Myllykoski

Lassen Polku Myrskylässä. Soraharjulla kulkeva maisemapolku on saanut nimensä myrskyläläisen juoksijalegendan Lasse Virénin mukaan. Olympiavoittaja harjoitteli näissä maisemissa. Harjulla on myös ilmavalvontalottien muistomerkki.

Lassen Polku

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com