Syksy-talvi 2010

Tässä otos sympaattisesta taidenäyttelystä Tarvaspäässä, ITE –kalevalainen mielenmaisema. Timo Peltosen puiset nallet hassuttelivat pihalla.

 itenallet2

Kuvassa on postialan ammattiyhdistysliike PAU:n postilakitilaisuus syyskuussa, paneelissa Johanna (vihr), Kari Uotila (vas), Outi Mäkelä (kok) ja Matti Saarinen (sdp). Postilakia muutetaan, koska EU:n direktiivi vaatii vapaampaa kilpailua. Suomi on pitkien etäisyyksien maa ja nyt meillä on postilaki, joka toimii. Siksi direktiivi pitää soveltaa mahdollisimman vähäisin muutoksin nykytilaan nähden. Posti jaetaan tasapuolisesti joka mökkiin ja kerrostaloon.

Lakiesitystä on pariin otteeseen paranneltu ja vielä tätä kirjoittaessa laki on eduskuntakäsittelyssä. Suurin pelko oli se, että aamu- ja päiväjako yhdistettäisiin, jolloin yötyö lisääntyisi. Asukkaille se näkyisi mm. aamulehden viivästymisenä. Aamu- ja päiväjakelun säilyttäminen on työntekijöiden ja postinsaajien etu. Vielä pitää varmistaa harvaan asuttujen alueiden postipalveluiden rahoitus.

Ympäristölautakunta kävi lokakuussa tutustumassa Ämmässuon kaatopaikkaan ja uuteen kaasuvoimalaan. Kuvissa on voimalaitos sekä sen valvomo. Ämmässuon biokaasusähkö myydään Vantaan Energian kautta ja prosessi tuo tuloja kuntayhtymälle. Nykyisin laitoksen hyötysuhde sähkölle on 42 % (12-13 MW) ja se tulee vielä nousemaan 50 % :iin, kun käyttöön otetaan uusi prosessi. Siinä höyryturbiinin tuottoa parannetaan orgaanisella välittäjäaineella.

Laitoksen käyttöikä on noin 30 vuotta ja suunnitelmissa on johtaa sinne uuden rakennettavan mädättämön kaasut. Prosessissa syntyvä lämpö käytetään Ämmässuon omassa kaukolämpöverkossa (5-6 MW hyödynnetään), mutta osa lämmöstä menee kyllä hukkaan. Olisiko viisasta käyttää Ämmässuon biokaasua myös liikennepolttoaineena? Pitäisi ainakin selvittää sen mahdollisuus.

kaasuvoimala2 ymplautakunta

Tässä kuvassa olen lähdössä juhlimaan Suomen itsenäisyyttä.

 linnanjuhlat10b

Ota yhteyttä

Puh. 050 512 1948
Sähköposti johanna.karimaki3@gmail.com